Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar hensyn til følelser

Noen ønsker fortsatt å bo i de ikoniske spisshusene i Lia, mens andre reserverer seg. Både Longyearbyen lokalstyre og Store Norske fortsetter å bruke boligene, og tar hensyn til råd som kommer fra rapporter og fagfolk. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Tar hensyn til følelser

Hverken Longyearbyen lokalstyre eller Store Norske har endret praksis for tildelig av boliger i Lia etter skredet før jul i fjor.

I Longyearbyen lokalstyre (LL) har man et såkalt «tildelingsutvalg», som lyser ut hvilke boliger som er ledige. Dette skjer to til tre ganger i året.

– Det er gjerne på våren eller høsten at boliger blir ledige, og da lodder vi interessen blant de ansatte for nye boliger, og plasser nyansatte i boliger ut fra behov, sier personalansvarlig i LL, Sissel Helen Hultgren.

Tar hensyn

Tor Selnes og familien (se sak side 4-6) er på ingen måte nødt til å flytte tilbake til spisshusene i Lia. De har valgt det selv. Ifølge Hultgren er det helt frivillig hvor folk vil bo.

– Det har alltid vært slik at LL har tatt hensyn til innholdet i søknadene. Størrelse på familien er det primære, men vi tar også andre hensyn, sier hun og fortsetter.

Får informasjon

Mens noen åpenbart ikke har problemer med å fortsette å bo i området, har andre signalisert at de vil bort fra stedet hvor det fatale skredet gikk i fjor. Uansett følelser rundt saken, vil LL ta hensyn til disse, sier personalsjefen.

– Vi har forståelse for, og tar hensyn til, alle mulige følelser rundt skredet. Men til nå har det ikke vært så mange saker oppe som har reist denne problemstillingen, sier hun.

Informasjonen om det som skjedde i boligområdet er fritt tilgjengelig, og er et naturlig tema når noen vurderer å ta bolig der.

Må brukes

Det har lenge vært boligmangel i Longyearbyen, og tapet av elleve spisshus gjorde ikke situasjonen noe bedre. Det er ingen endring i praksisen til LL etter skredet, og lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) mener dette er forsvarlig.

– Til vinteren blir det etablert skredvarsling igjen. Det er et mye mer omfattende system enn det vi har hatt tidligere, og flere hakk bedre enn det man har på skredutsatte plasser på fastlandet. Jeg tror det vil fungere godt for oss. Vi lener oss på fagpersoner som har forsikret oss om at dette er ei god og trygg løsning, sier han.

Store Norske på linje

Flere av boligene i Lia eies av Store Norske. I likhet med LL har selskapet heller ikke endret praksis for utleie etter skredet.

«Vi vil, som andre boligeiere i Lia, herunder også med hensyn til informasjon, forholde oss til det kartleggingen og beredskapsmyndighetene kommer fram til når deg gjelder sikkerheten i området, og framtiden for begbyggelsen. Vi antar at dette vil dreie seg både om deler av bebyggelsen eventuelt skal fraflyttes, og om varslings- og evakueringsregimer». skriver eiendoms- og forvaltningssjef i selskapet, Sveinung Lystrup Thesen, i en epost til Svalbardposten.

Blir overrasket

Om en måned kommer rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Den skal si noe om hvor det er trygt å bo i Longyearbyen. Arild Olsen tror ikke den vil ha innvirkning på eksisterende praksis for utleie av husene til LL i Lia.

– Det vil overraske meg stort om rapporten går så langt som å si at det ikke kan bo folk i husene kommende vinter, selv med et skredvarslingsregime på plass, sier Arild Olsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!