Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar grep for å hindre spredning

Frigg Jørgensen og Aeco tar grep allerede fra kommende sesong for å hindre spredning av fremmede arter på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Tar grep for å hindre spredning

Nå blir turister bedt om å rengjøre klær og fottøy før de kommer til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2014 kl 23:02

I siste utgave av Svalbardposten skrev vi om arbeidet med å begrense og utrydde fremmede og skadelige arter på Svalbard. Her viste blant annet Norsk Polarinstitutt til en undersøkelse av skoene til reisende med fly sommeren 2008. 259 par sko ble undersøkt og totalt 1019 frø fra 53 ulike plantearter ble funnet. Bare to av disse var fra arter som finnes på Svalbard.

Trussel
Nå innfører Association of Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco) egne kjøreregler for medlemmene sine for å redusere risikoen for at fremmede arter skal etablere seg i Arktis. Reisende blir bedt om å rengjøre klær og sko før de reiser til Arktis.

– Det er et stort gjennomsnittlig antall frø som transporteres med et par sko. Er skoene børstet rene, vil man hindre fremmede arter, sier administrerende direktør Frigg Jørgensen.

Frø, insekter og mikroorganismer har alltid spredt seg med vind og vær, drivtømmer og fugler. Denne formen for spredning er imidlertid relativtog med økt reiseaktivitet øker denne formen for spredning og dermed også risikoen for negativ påvirkning. Aeco viser til forskningsresultater som fastslår at transport av fremmede arter er blant de største truslene for det biologiske mangfold.

Bedre før enn etter
De siste to årene har Aeco sammen med forskere fra Universitetet i Tromsø prøvd ut ulike tiltak på forskjellige ekspedisjonsskip for å redusere faren for slik spredning, og denne sommeren trer den nye veilederen i kraft.

– Vi fanget opp resultatene fra forskningsmiljøenes prosjekter der de peker på problemer med frøtransport. Så satte vi oss ned og tenkte på hva vi kan gjøre med turistene. Det har begrenset effekt å rengjøre antrekk i Arktis, så gjestene bes om å gjøre dette før de kommer, framholder Frigg Jørgensen.

Prosjektet har vært finansiert gjennom Svalbards Miljøvernfond.

– Det har blitt mottatt positivt, for mange av operatørene har allerede erfaring med en praksis fra Antarktis der man har hatt programmer for å motvirke innføring av fremmede arter, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!