Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar ett år om gangen

BEGYNNER: Kjell Mork ble valgt inn som ny leder av Lokalstyret under møtet mandag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Tar ett år om gangen

Påtroppende leder for Longyearbyen lokalstyre, Kjell Mork, synes det er en stor tillitserklæring å bli valgt til leder. Men han vil ikke spå noe om neste valg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det at jeg ble valgt inn for bare ett år var et vesentlig element for at jeg sa ja. Det er oversiktlig og kan gi et perspektiv på om dette er noe jeg liker, sier Kjell Mork (Ap).
Mandag ble han valgt til ny leder for Lokalstyret, etter at tidligere leder Bjørn Fjukstad fikk permanent fritak fra vervet på grunn av straffesaken mot ham som starter i januar. Fjukstad er tiltalt i forbindelse med dødsulykken i Svea Nord i fjor sommer. Han fikk permisjon fra vervet som leder i juni, og siden har Ellen Lian (H) fungert i hans sted.

Fornøyd med styret
Men fra mandag er det Kjell Mork som tar over roret, fram til neste høst, da det er valg på hele Lokalstyret. Mork vil ikke si noe om han er en aktuell kandidat når den tid kommer.
– Det er håpløst å svare på. Jeg ser bare ett års perspektiv, og det skal velges nytt styre om et år, sier han.
En annen viktig grunn til at Mork sa ja til å bli leder, er at Heinrich Eggenfellner (H) ble ny nestleder.
– Jeg har fått en nestleder som jeg er veldig bekvem med, og jeg tror vi utfyller hverandre. I tillegg er administrasjonen høyst oppegående og har en flott serviceinnstilling som gjør det lettere å gjøre jobben for en som ikke kjenner systemet helt fra bunnen av, sier Mork.

Skatt og kraft
Han ser for seg at det er mye å ta tak i, og han trekker fram skattesaken og energiforsyningen som to hovedsaker.
– Det er de to store tunge sakene, men det er mange andre saker som skal tas tak i. Jeg skal bruke noen dager på å lese og fintenke og samtale med andre. Jeg skal jo være et talerør for de øvrige, sier han.
Longyearbyen lokalstyre har vært preget av mange utskiftinger, og Mork mener det ville vært mer ideelt å ha et lokalstyre som var kontinuerlig gjennom en hel valgperiode. Likevel tror han ikke Lokalstyret mister sin stabilitet.
– Systemet dør ikke selv om enkeltpersoner blir borte. Det er positivt og viser at systemet er levende, sier han.

Mindre tur
Mork vil ikke gå inn på hvilke saker han kommer til å være mest opptatt av, men han legger ikke skjul på at Svalbard Museum er et av hans hjertebarn. Og med mangeårig lærerbakgrunn ved Longyearbyen skole, er han naturlig nok også opptatt av den:
– Skolen blir en bit av Lokalstyret nå, så vi vil nok ha mye med den å gjøre framover.
Den største forskjellen han mener han selv vil merke, er at flere helger blir brukt til jobbing.
– Noen helger vil nok gå fløyten turmessig, men jeg har jo stort sett vært overalt på Svalbard. Av og til er jeg glad for at jeg ikke våkner på Gråhuken en søndag og vet at jeg skal humpe 30 mil hjem på skuter til Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!