Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar en sesong til

Blir: Andreas Rebnor Olsen (t.h.) dro til Farmhamna i fjor sommer. Her er han i samtale med Sysselmannens ikt-rådgiver Jan Are Otnes som var på julebesøk i desember. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Tar en sesong til

Andreas Rebnor Olsen blir i Farmhamna også neste fangstsesong, men etter det får han ikke lenger lov til å leie stasjonen.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen gir Andreas Rebnor Olsen tillatelse til å bli i Farmhamna også kommende sesong.

Tidligere i år gjorde Sysselmannen det klart for eier av stasjonen, Hans Lund, at Farmhamna må selges, fjernes, eller overføres til staten dersom han ikke selv skal bruke stasjonen til overvintringsfangst. Lund kan ha pause i overvintringsvirksomheten i inntil tre vintre.

Sysselmannen viste til tillatelsen Lund fikk til å etablere stasjonen i 1991. Der står det også at eventuelt salg og utleie av hytta må avklares med Syssel­mannen.


Bare én sesong til

Nå har Lund spurt Sysselmannen om Olsen kan fangste på stasjonen ytterligere én sesong til, noe etaten er positiv til. I et brev til Olsen presiserer de imidlertid at utlån eller utleie av Farmhamna ikke vil bli innvilget i 2014/2015. Begrunnelsen er vilkårene fra tillatelsen i 1991 «som i praksis innebærer at Hans Lund fra og med nevnte tidspunkt enten må avhende stedet eller besørge riving og opprydding».

I brevet til Olsen ber Syssel­mannen om at han sender en søknad om fangsttillatelse innen 15. april. Der skal det stå hva han ønsker å høste, i hvilket område og når.


Avvikler

Andreas Rebnor Olsen fra Vågsbygd i Kristiansand dro til Farmhamna i fjor sommer, og har nå hatt sin første sesong på fangst. Han bekrefter i en epost til Svalbardposten at han blir på fangst ett år til. Han forteller at sesongen har vært fin, og at han trives godt. Et eventuelt kjøp av stasjonen når leieperioden går ut, ønsker ikke Olsen å uttale seg om.

I januar fortalte Hans Lund og kona Marianne at de avvikler fangstvirksomheten på Svalbard og flytter til fastlandet.

Faktaboks

Farmhamna

Ligger i Forlandsundet.

Ble bygget av Hans Lund og Marianne Prytz Lund i 1991.

Lund drev fangst fram til 1996, og hadde et opphold på elleve år før han kom tilbake til Farmhamna med familien i 2007. I 2009 dro familien til Longyearbyen, men har brukt fangststasjonen deler av året.

Andreas Rebnor Olsen har lånt stasjonen denne fangstsesongen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!