Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar brannvesenet til nye høyder

Brannvesenets lift nådde ikke opp til taket på Energiverket. Dermed måtte de låne kran fra LNS Spitsbergen og feste på en kurv. Her fra slokkingsarbeidet fredag. FOTO: Anders Fjellestad

Tar brannvesenet til nye høyder

Politikerne fikk seg en vekker etter brannen på Energiverket. Nå vil de framskynde innkjøp av en høyere lift til brannvesenet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.12.2012 kl 08:38

Brannen på Energiverket sist fredag viste at Longyearbyen brannvesen har god kontroll når det virkelig gjelder. Det samme kan ikke sies om deler av utstyret. Blant annet nådde ikke brannvesenets lift opp til taket på Energiverket. I stedet måtte de låne kran av LNS Spitsbergen.

I økonomiplanen var innkjøp av en høyere lift til brann­vesenet planlagt til 2014. Nå vil politikerne kjøpe ny lift allerede neste år.


4,5 millioner

Det var Høyre og gruppeleder Geir Hekne som fremmet forslaget under lokalstyrets møte tirsdag. Som brannmester vet han hvor skoen trykker, men Hekne understreket at han snakket som politiker.

– Jeg ønsker med bakgrunn i det som hendte på Energiverket, å få nytt høyderedskap til brannvesenet inn i 2013-budsjettet. Vi vet ikke hvordan dette skal finansieres, men kanskje vi kan bruke midler fra salget av Bydrifts hybelbygg? spurte Hekne fra talerstolen.

Brannen på Energiverket viste i all sin tydelighet at dagens lift ikke strekker til. Når det i tillegg bygges stadig høyere bygninger i Longyearbyen, haster det med en høyere lift, mener brannvesenet. Et grovt kostnadsanslag, antyder at en ny lift vil koste rundt 4,5 millioner kroner.


– Redde menneskeliv

Selv om det er en høy kostnad i en økonomisk presset tid, mener Hekne det er en riktig prioritering.

– Dette handler om å redde menneskeliv, og det handler om helse og sikkerhet for brannmannskapene, sa Høyre-politikeren.

De andre partiene kunne ikke vært mer enige med Høyre. Et enstemmig lokalstyre gikk derfor inn for å framskynde innkjøpet av ny lift til neste år. Et forslag til innkjøp og finansiering, blir presentert politikerne tidlig neste år. Dersom de da gir sin velsignelse, kan brannvesenet få på plass et nytt og høyere løfteredskap kort tid etter.

I forkant av lokalstyremøtet, holdt Bydrift-leder Marianne Aasen en orientering for politikerne om situasjonen ved Energiverket. Lokalstyret takket Bydrift, brannvesenet, Avinor, Kystvakten og lokalt næringsliv for innsatsen i forbindelse med brannen og slokkingsarbeidet.

Se bildet større

Daglig leder i Bydrift, Marianne Aasen, orienterte politikerne om statusen ved Energiverket. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!