Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tar av på Svalbard

Avduket: Fiskeriminister og vikarierende kunnskapsminister Elisabeth Aspaker (H) tok nesten selv av ved siden av en begeistret Ivan Burkow etter at senteret var offisielt åpnet. FOTO: Eirik Palm

Tar av på Svalbard

Droner fra Ny-Ålesund skal i framtida overvåke havis, miljø. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tror droner om noen år også vil bli viktig i fiskeriforvaltningen.

Tekst:

Publisert:

Vinden ulte og var oppe i 14 meter i sekundet i det det ubemannede flyet ble satt på utskytingsrampen drøye hundre meter fra tårnet. I følget ved siden av sto fiskeriministeren, for anledningen også vikar for kunnskapsministeren, og ventet. Det var meningen at hun skulle overta spakene når dronen var vel oppe i lufta.


Verktøy
Slik gikk det ikke, for været spilte ikke på lag med statsrådene og partnerne i Arktisk Senter for Ubemannede fly (ASUF), denne tirsdagsmorgenen, og den symbolske flyturen måtte til slutt avlyses.

I framtida skal Ny-Ålesund ha en viktig rolle i utviklingen av bruken av såkalte droner. ASUF er et samarbeid mellom Norut, UiT Norges arktiske universitet og Lufttransport og denne ble testsenteret åpnet av Aspaker. På flyplassen i Ny-Ålesund har en hangar og et kontrollrom for dronene, som allerede i dag brukes til en begrenset innhenting av miljødata. Aspaker lister opp flere områder hun tror droner kan få en viktig rolle for overvåkningen og forvaltningen av Barentshavet og Arktis.

– Vi har fått større havområder med delelinja, og isen trekker seg tilbake. Her kan droner bli et viktig supplement for overvåkningen, sier hun og fortsetter om ulovlig fiske og utkast:

– Vi har mistanke om at det fremdeles kastes fisk over bord som ikke er lønnsom. I tillegg til overvåkning av fisket kan det være interessant i forbindelse med algeoppblomstring. Det vil være et viktig verktøy til overvåkning og utøvelse av fiskeripolitikken, sier hun.


2.000 kilometer
Tirsdag undertegnet Norut og Havforskningsinstituttet en samarbeidsavtale om algeovervåkning, telling av sjøpattedyr og forurensning ved bruk av ubemannede fly. ASUF er et partnerskap mellom Norut, UiT Norges arktiske universitet og Lufttransport, og målet er å bli stor, fastslo konsernsjef Ivan Burkow i Norut

– Dette er arktiske forhold, det er krevende, potensialet er stort og vi har store ambisjoner, sa han under et miniseminar mandag kveld.

Burkow legger vekt på at Norge har teknologi i verdensklasse, men at muligheten fort kan bli borte dersom ikke teknologien videreutvikles.

– Og det krever litt samhandling, fastslo han.

De største dronene har i dag en rekkevidde på 2.000 kilometer og daglig leder i ASUF, Rune Storvold ser for seg på sikt flyvninger mellom stasjoner og måling av havis-tykkelse helt opp til Nordpolen. Dessuten er det god plass på Svalbard.

– For det første har vi god tilgang til luftrom. For det andre er det en forskningsstasjon med veldig mye aktivitet der vi ser at ubemannede fly kan bidra til å skaffe data. Så vi skal gjøre alt fra å måle snø og snøegenskaper, havis, breer, flora, fauna og under leteaksjoner, sier Storvold, som mener det er et stort potensial for å bruke ubemannede fly i Høy-Arktis.


Usikker
Etter hvert skal tyngre utstyr til bruken av ubemannede fly bli permanent stasjonert i Ny-Ålesund. Over tid har den norske forskningsinnsatsen stagnert i Ny-Ålesund, og ASUF er et nytt tilskudd for Kings Bay. UiT - Norges arktiske universitet er med på prosjektet som majoritetseier i Norut, og rektor Anne Husebekk la ikke skjul på at hun syntes det er stas å åpne senteret i verdens nordligste bosetning.

– Vi kan bruke vårt grunnforskningsmiljø og alle miljøene som på en eller annen måte kan få glede av ubemannede fly, inn i dette senteret. Det er artig å kunne være med i hele kjeden fra grunnforskning til anvendt forskning, og kan det attpåtil bli næring, er det helt strålende, sier hun.

Den andre statsråden som var på plass i Ny-Ålesund holdt en lavere profil denne gangen og var med for å se og lære. Men justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er usikker på når dette bli en del av den norske beredskapen i nord.

– Det har jo et stort potensial i seg, både fordi det har stor rekkevidde, fordi det kan reise rundt med IR kamera og bidra til søk og redning, som et fremtidig verktøy for politiet og til overvåkning av hendelser.

– Når vil bruke av droner være en del av den norske beredskapen?

– Det er vanskelig å si. Dette er et spennende prosjekt hvor man skal teste ut droner i mange forskjellige sammenhenger, men når teknologien er god nok til å ta dette bruk , er vanskelig å si. Jeg tror dette er en del av framtida vår.

Nøkkelord

Se bildet større

Signert: Norut ved Ivan Burkow og Havforskningsinstituttet ved administrerende direktør Tore Nepstad signerte samarbeidsavtale. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

I friskeste laget: Vinden økte på, og var godt over det dronene kunne operere i. Til slutt måtte prøveflygningen avlyses. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!