Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tapte fiskesak i Høyesterett

Faksimile: Svalbardposten juli 2013. FOTO: Svalbardposten

Tapte fiskesak i Høyesterett

Et tysk trålrederi fikk ikke medhold i striden om fiske i fiskevernsonen. Dommen mot rederiet står dermed fast.

Bakgrunnen for saken Høyesterett nettopp har behandlet, er at tråleren «Kiel» 4. sepetember 2012 ble oppbrakt av kystvaten i fiskevernsonen utenfor Hopen med for høy innblanding av hyse i fangsten. EU-fartøy kan ha en maksimal innblanding på 19 prosent, og Deutche Fishfang Union og den islandske kapteinen fikk bøter på henholdsvis 40.000 og 15.000 kroner. Bøtene ble ikke vedtatt dermed havnet saken i rettsysstemet.

Rederiet har hevdet at Norge driver forskjellsbehandling i fiskevernsonen og at det er i strid med likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten, men tapte både i tingretten og lagmannsretten, som begge viser til at traktaten ikke gjelder lenger ut en 12 nautiske mil fra land.

I forrige uke avviste også Høyesterett kravet til det tyske rederiet. I dommen vedgår retten at fisket har negative økonomiske konsekvenser for EU-fartøyene ved at fisket blir mindre effektivt, men sier videre at Norge har rett til å drive forskjellsbehandling av nasjonaliteter og at reguleringene er fastsatt av hensyn til forvaltningen av bestanden.

Høyesterett har to ganger tidligere fått saker som omhandler fiskevernsonen, til behandling. Høyesterett tok da ikke stilling til selve gyldigheten av sonen. I behandlingen av anken til Deutche Fishfang Union konkluderer Høyesterett med at reguleringen av fisket i fiskevernsonen ikke var i strid med likebehandlingsprinsippet.

– Dermed var det ikke nødvendig for Høyesterett å ta stilling til om Svalbardtraktaten faktisk gjelder i vernesonen, heter det fra Høyesterett.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!