Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tapte fiskesak i Høyesterett

Faksimile: Svalbardposten juli 2013. FOTO: Svalbardposten

Tapte fiskesak i Høyesterett

Et tysk trålrederi fikk ikke medhold i striden om fiske i fiskevernsonen. Dommen mot rederiet står dermed fast.

Tekst:

Publisert:

Bakgrunnen for saken Høyesterett nettopp har behandlet, er at tråleren «Kiel» 4. sepetember 2012 ble oppbrakt av kystvaten i fiskevernsonen utenfor Hopen med for høy innblanding av hyse i fangsten. EU-fartøy kan ha en maksimal innblanding på 19 prosent, og Deutche Fishfang Union og den islandske kapteinen fikk bøter på henholdsvis 40.000 og 15.000 kroner. Bøtene ble ikke vedtatt dermed havnet saken i rettsysstemet.

Rederiet har hevdet at Norge driver forskjellsbehandling i fiskevernsonen og at det er i strid med likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten, men tapte både i tingretten og lagmannsretten, som begge viser til at traktaten ikke gjelder lenger ut en 12 nautiske mil fra land.

I forrige uke avviste også Høyesterett kravet til det tyske rederiet. I dommen vedgår retten at fisket har negative økonomiske konsekvenser for EU-fartøyene ved at fisket blir mindre effektivt, men sier videre at Norge har rett til å drive forskjellsbehandling av nasjonaliteter og at reguleringene er fastsatt av hensyn til forvaltningen av bestanden.

Høyesterett har to ganger tidligere fått saker som omhandler fiskevernsonen, til behandling. Høyesterett tok da ikke stilling til selve gyldigheten av sonen. I behandlingen av anken til Deutche Fishfang Union konkluderer Høyesterett med at reguleringen av fisket i fiskevernsonen ikke var i strid med likebehandlingsprinsippet.

– Dermed var det ikke nødvendig for Høyesterett å ta stilling til om Svalbardtraktaten faktisk gjelder i vernesonen, heter det fra Høyesterett.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!