Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tapte 20.000 på Greenpeace-aksjon

Bilvask i sysselmannsgarasjen er et årlig innslag i innsamlingen til tv-aksjonen. Her er det sysselmannsførstebetjent Jill Gaustad og kulturminnerådgiver Per Kyrre Reymert som tar i et tak i 2007. I år ble arrangementet avlyst. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Tapte 20.000 på Greenpeace-aksjon

Tv-aksjonen ber om 20.000 kroner fra Greenpeace etter at bilvasken i Sjøgarasjen ble avlyst på grunn av aksjonen i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2009 kl 13:31

Hvert år arrangerer tv-aksjonen en dag i Sjøgarasjen til Sysselmannen, der sysselmannsansatte vasker byens biler, skifter dekk og selger vafler til inntekt for tv-aksjonen.

– Dette er et tilbud folk i byen har gledet seg til og ventet på. Det er en kjærkommen tjeneste fra Sysselmannen, som har bragt inn masse penger til tv-aksjonen. I år har vi også vært ekstra flinke med markedsføringen og har virkelig mobilisert, blant annet ved at unger har lagt lapper ut på folks biler, sier aksjonsleder for tv-aksjonen på Svalbard, Anne Lise Klungseth Sandvik.

Frustrasjonen var derfor stor når arrangementet i år ble avlyst fordi Sysselmannen måtte bruke alle sine ressurser på Greenpeace sin aksjon i Svea forrige helg. 

Stor giverglede

Arrangementet er også vanligvis svært innbringende, og Sandvik regner med at tv-aksjonen har tapt 20.000 kroner på at bilvasken ikke ble noe av. 

Derfor har hun nå bedt Greenpeace om å betale det samme beløpet eller gi en gave som kan auksjoneres bort på auksjonen neste helg.

«Her på Svalbard er vi vante med stor generøsitet i forbindelse med den årlige tv-aksjonen. Kreativiteten, giverlysten og interessen er på topp hos alle – fra barnehagene, skole, næringsliv, etater og enkeltpersoner – og harmen er stor om noen ødelegger for aksjonen», skriver hun i en epost til Greenpeace.

Slapp bot

– På toppen av det hele har aksjonen til Greenpeace kostet Store Norske masse penger, og i tillegg slipper de bot. Jeg synes at de i ren og skjær glede over at de ikke fikk noen bot burde gi en del til tv-aksjonen, og til folk som er adskillig dårligere stilt enn deg og meg, sier Sandvik.

Hun mener det er et greit prinsipp at dersom man ødelegger noe, bør man gjøre det man kan for å rette det opp igjen.  

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, sier det ikke er aktuelt for organisasjonen å betale 20.000 kroner. 

– Greenpeace er en av få organisasjoner i verden som drives kun av private støttemedlemmer. Det blir helt feil for oss å bruke deres penger til å gi bort til andre organisasjoner, som Røde Kors eller Care, sier Gulowsen. 

Han mener at dersom engasjementet blant de sysselmannsansatte er stort nok, kan de stille opp en annen dag og gjøre den samme jobben. 

Lar seg ikke presse

Gulowsen vil likevel sende kontonummeret til tv-aksjonen til de som var involvert i aksjonen i Svea, så de på eget inititativ kan vurdere om de vil gi penger.

– Fra Greenpeace vil det ikke komme noe bidrag til Longyearbyens innsamling til Care, understreker han.  

Han har stor sympati for at tv-aksjonen bruker anledningen til å spre budskapet om at folk bør gi penger.

– Men derfra til å presse noen til å betale er å gå for langt, sier Gulowsen. 

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!