Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Takknemlig for all hjelp

Mark Sabbatini har fått tid til å områ seg, etter at en gruppe hjalp ham med å få tak over hodet de neste seks månedene. FOTO: Christopher Engås

Takknemlig for all hjelp

Mark Sabbatini ble rørt til tårer da han fikk hjelp til å leie seg nytt husvære.

Tekst:

Publisert:

– Jeg kan ikke få takket mine hjelpere nok. Dette betyr at jeg har litt tid å områ meg på, og at jeg slipper å reise til USA på grunn av at jeg mangler tak over hodet, sier amerikanske Mark Sabbatini.

Da evakueringsordren på Gamle sykehuset kom 18. februar­ var Icepeople-redaktøren en av de som ble rammet hardest.

Så ingen utvei

Mark ble pålagt å forlate leiligheten sin i bygningen, og ble henvist til en hybel han skulle få låne i to uker av Longyearbyen lokalstyre (LL). Men Sabbatini så mørkt på situasjonen.

– Jeg har ikke økonomi til å leie husvære i Longyearbyen, og samtidig betale på lånet på ei leilighet jeg ikke får lov til å bruke. Planen min da var å reise til USA hvor det er noen som kunne låne meg husvære i en periode. Jeg så på det tidspunktet ingen annen utvei, sier Mark.

Ble adoptert

Men skjebnen ville det ikke slik for Mark. Ikke enda i alle fall. Ei uke etter at sjokkbeskjeden om Gamle sykehuset kom, satte Anne Lise Klungseth Sandvik seg ned med ham på Fruene.

– Hun sa at hun og en del andre ville adoptere meg, forteller Mark.

Sandvik er ikke kjent for å ligge på latsiden når noen trenger hjelp. På rekordtid hadde hun fått samlet i hop ei gruppe som ønsket å hjelpe til slik at Mark fikk ro, og muligheten til å være til stede mens forsikringssaken behandles.

Tror på handling

Anne Lise Klungseth Sandvik har skrevet en kontrakt med Longyearbyen boligeiendom AS på et halvt år. Hun har samlet en gruppe mennesker som skal hjelpe Sabbatini med husleien i den perioden gjennom ei klassisk kronerulling.

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg gjør det fordi jeg har mer tro på handling enn sukk og stønn. Alle akker og veer seg over hvor trist det er at folk mister boligene sine, men få eller ingen gjør noe. Jeg har inntrykk av at mange leter etter prinsippielle grunner til at det ikke går an å hjelpe et stakkars menneske. Slik er ikke jeg, sier Sandvik.

– Mark har stått på og jobbet og laget avis. Blant annet under skredet før jul informerte han folk på fastlandet i Norge og ellers i verden om det som foregikk. Hans innsats bør settes pris på, selv om han ikke har klart å skape det store overskuddet, legger hun til.

– Utrolg generøst

Mark Sabbatini er i Longyearbyen på åttende året. Han har lyst til å bli boende i byen, og er selvfølgelig svært takknemlig for støtten han har fått.

– Da jeg fikk høre om engasjementet til Anne Lise og de andre, klarte jeg ikke å holde tårene tilbake. Det er så utrolig generøst gjort, og det hjelper meg veldig mye. En ting er sikkert: Hvis vi får et forsikringsoppgjør for leilighetene i Gamle sykehuset, skal jeg betale støtten tilbake, sier han.

Fortsatt tyst

Sameiet Vei 210 vil fortsatt ikke si noe om utviklingen i saken om Gamle sykehuset.

Det var sameiet som bestilte rapporten fra Multiconsult, som fastslo at bygningen var usikker. Da Longyearbyen lokalstyre fikk se rapporten 18. februar, ble det raskt gitt ordre om evakuering av bygget som har 16 leiligheter.

To dager før evakueringen hadde sameiet møte. Der ble det vedtatt at styret ikke skal uttale seg til pressen om saken. Svalbardposten har fått kjennskap til at forsikringselskapet If ikke vil ta på seg det fulle ansvaret for at bygningen ikke lenger er beboelig.

Forsikringsselskapet på sin side kan ikke uttale seg til pressen med mindre de får tillatelse til det fra forsikringstaker. Svalbardposten har gjentatte ganger den siste uken forsøkt å få tak i leder i sameiet, Linn Tove Øyahals. gjennom telefonoppringninger og sms, uten hell.

Se bildet større

Beboerne i Gamle sykehuset måtte ut 18. februar, etter at en rapport konkluderte med at bygningen er usikker. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!