Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tåke skaper flytrøbbel

Svalbard lufthavn er dekket av tåke, noe som fører til store forsinkelser i flytrafikken. FOTO: John Christian Nygaard

Tåke skaper flytrøbbel

Den tette tåka over Longyearbyen blir liggende gjennom helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2016 kl 21:44

Den tette tåka som ligger over Longyearbyen skaper trøbbel for flytrafikken. Siden fredag kveld er seks planlagte flyankomster blitt påvirket av været.

– Akkurat nå har vi problemer med den vertikale sikten. Men vi tilpasser oss situasjonen, og hvis det er fly som får til å lande så får vi tatt imot dem og sendte dem avgårde igjen, så langt det er mulig, sier fungerende flyplassjef Carl Einar Ianssen i Avinor.

Han forteller at det kreves 600 fot med vertikal sikt og 1500 fot med horisontal sikt for at et fly skal kunne lande på flyplassen.

Fikk landet to fly

SAS klarte lørdag kveld å lande to fly på lufthavnen. Det ene flyet tok senere av med kurs mot Oslo, mens det andre blir stående over natta til planlagt avgang søndag.

Sølvi Jacobsen, stasjonssjef for Widerøe Ground Handling på Svalbard lufthavn forteller at SAS har sørget for å skaffe overnatting og mat til de passasjerene som har blitt rammet av tåka.

– En utfordring har vært at det er veldig mye fullbooka overnattingssteder i Longyearbyen for tiden. Men jeg vil bare berømme overnattingsstedene, som har vært veldig løsningsorienterte, sier Jacobsen.

Kan vare til mandag

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Geir Bøyum, forteller at tåka nok ikke vil gi seg med det første:

– Det vil være noe kortvarig bedring, så tåka vil ikke ligge der sammenhengende. Men i det store og hele vil det bli tåke og lavt skydekke frem til mandag morgen, sier Bøyum.

Han forteller at tåka skyldes varm luft fra Russland.

– Når den treffer Svalbard har lufta blitt avkjølt over havet og blitt fuktig. Det er derfor vi nå ser dette tåkelaget, sier Bøyum, som legger til at juni og juli er de månedene hvor man er mest utsatt for tåke på Svalbard.

Se bildet større

Tåka skaper store problemer på Svalbard lufthavn. På grunn av for dårlig vertikal sikt, sliter man med å få flyene til å lande. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

SAS sjekket lørdag kveld inn passasjerer. Man klarte lørdag kveld å få landet to SAS-fly. Det ene tok av igjen kort tid etterpå med kurs mot Oslo, mens det andre ble stående over til en planlagt avgang søndag. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!