Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tåke skaper flytrøbbel

Svalbard lufthavn er dekket av tåke, noe som fører til store forsinkelser i flytrafikken. FOTO: John Christian Nygaard

Tåke skaper flytrøbbel

Den tette tåka over Longyearbyen blir liggende gjennom helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2016 kl 21:44

Den tette tåka som ligger over Longyearbyen skaper trøbbel for flytrafikken. Siden fredag kveld er seks planlagte flyankomster blitt påvirket av været.

– Akkurat nå har vi problemer med den vertikale sikten. Men vi tilpasser oss situasjonen, og hvis det er fly som får til å lande så får vi tatt imot dem og sendte dem avgårde igjen, så langt det er mulig, sier fungerende flyplassjef Carl Einar Ianssen i Avinor.

Han forteller at det kreves 600 fot med vertikal sikt og 1500 fot med horisontal sikt for at et fly skal kunne lande på flyplassen.

Fikk landet to fly

SAS klarte lørdag kveld å lande to fly på lufthavnen. Det ene flyet tok senere av med kurs mot Oslo, mens det andre blir stående over natta til planlagt avgang søndag.

Sølvi Jacobsen, stasjonssjef for Widerøe Ground Handling på Svalbard lufthavn forteller at SAS har sørget for å skaffe overnatting og mat til de passasjerene som har blitt rammet av tåka.

– En utfordring har vært at det er veldig mye fullbooka overnattingssteder i Longyearbyen for tiden. Men jeg vil bare berømme overnattingsstedene, som har vært veldig løsningsorienterte, sier Jacobsen.

Kan vare til mandag

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Geir Bøyum, forteller at tåka nok ikke vil gi seg med det første:

– Det vil være noe kortvarig bedring, så tåka vil ikke ligge der sammenhengende. Men i det store og hele vil det bli tåke og lavt skydekke frem til mandag morgen, sier Bøyum.

Han forteller at tåka skyldes varm luft fra Russland.

– Når den treffer Svalbard har lufta blitt avkjølt over havet og blitt fuktig. Det er derfor vi nå ser dette tåkelaget, sier Bøyum, som legger til at juni og juli er de månedene hvor man er mest utsatt for tåke på Svalbard.

Se bildet større

Tåka skaper store problemer på Svalbard lufthavn. På grunn av for dårlig vertikal sikt, sliter man med å få flyene til å lande. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

SAS sjekket lørdag kveld inn passasjerer. Man klarte lørdag kveld å få landet to SAS-fly. Det ene tok av igjen kort tid etterpå med kurs mot Oslo, mens det andre ble stående over til en planlagt avgang søndag. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!