Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen vil åpne for ærfugljakt

Det er ifølge Sysselmannen titusener av hekkende ærfuglpar på Svalbard. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen vil åpne for ærfugljakt

Sysselmannen foreslår for Direktoratet for naturforvaltning at det bør åpnes for jakt på ærfugl på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF) har lenge jobbet for at det skal åpnes for jakt på ærfugl og hvitkinngås på Svalbard. I forslaget til høstingsforskrift som ble lagt ut på høring i vår, var det imidlertid ikke åpnet for jakt på noen av artene.
I et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN), skriver Sysselmannen at de har forståelse for at det er vanskelig å åpne for jakt på hvitkinngåsa på grunn av internasjonale avtaler:
«Derimot finner Sysselmannen ingen faglige grunner for at det ikke burde kunne åpnes jakt på ærfugl på Svalbard.»

God produksjon
Sysselmannen synes det er vanskelig å forstå hvorfor ærfugl, som er jaktbar på fastlandet, skal vurderes på et annet grunnlag enn sjøfugler som er jaktbare på Svalbard i dag.
«Åpning av jakt på ærfugl kunne også bidra til at fangstfolk, som det politisk er ønsket skal videreføre en fangstradisjon, kunne fått en ny mulighet til for inntekt og matforsyning», skriver Sysselmannen og foreslår det skal være tillatt å jakte ærfugl i oktober.
Ifølge Sysselmannen er det titusener av hekkende ærfuglpar på Svalbard, og de har god produksjon. Spesielle miljøtrusler er det heller ikke her.

Begrenset jakt
Frigg Jørgensen, leder for viltstellutvalget i LJFF, håper den nye forskriften åpner for ærfugljakt. Men tror jakten uansett vil bli svært begrenset.
– Jeg tror ikke det kommer til å få betydning for bestanden, men det blir et hyggelig supplement i matauka for de som jakter fugl, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!