Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen vil åpne for ærfugljakt

Det er ifølge Sysselmannen titusener av hekkende ærfuglpar på Svalbard. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen vil åpne for ærfugljakt

Sysselmannen foreslår for Direktoratet for naturforvaltning at det bør åpnes for jakt på ærfugl på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening (LJFF) har lenge jobbet for at det skal åpnes for jakt på ærfugl og hvitkinngås på Svalbard. I forslaget til høstingsforskrift som ble lagt ut på høring i vår, var det imidlertid ikke åpnet for jakt på noen av artene.
I et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN), skriver Sysselmannen at de har forståelse for at det er vanskelig å åpne for jakt på hvitkinngåsa på grunn av internasjonale avtaler:
«Derimot finner Sysselmannen ingen faglige grunner for at det ikke burde kunne åpnes jakt på ærfugl på Svalbard.»

God produksjon
Sysselmannen synes det er vanskelig å forstå hvorfor ærfugl, som er jaktbar på fastlandet, skal vurderes på et annet grunnlag enn sjøfugler som er jaktbare på Svalbard i dag.
«Åpning av jakt på ærfugl kunne også bidra til at fangstfolk, som det politisk er ønsket skal videreføre en fangstradisjon, kunne fått en ny mulighet til for inntekt og matforsyning», skriver Sysselmannen og foreslår det skal være tillatt å jakte ærfugl i oktober.

Begrenset jakt
Ifølge Sysselmannen er det titusener av hekkende ærfuglpar på Svalbard, og de har god produksjon. Spesielle miljøtrusler er det heller ikke her.
Frigg Jørgensen, leder for viltstellutvalget i LJFF, håper den nye forskriften åpner for ærfugljakt. Men tror jakten uansett vil bli svært begrenset.
– Jeg tror ikke det kommer til å få betydning for bestanden, men det blir et hyggelig supplement i matauka for de som jakter fugl, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!