Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen utviste to i fjor

Mellom 0 og 5 personer utvises årlig fra Svalbard. Det har ikke vært noen økning i dette tallet de siste årene, ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim. FOTO: Anders Fjellestad

Sysselmannen utviste to i fjor

Sysselmannen utviste to personer fra Svalbard i fjor. En var pengelens, den andre brøt narkotikaloven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2012 kl 07:56

Sistnevnte var en av elleve personer som ble pågrepet under og etter den omfattende narkotikaaksjonen i oktober i fjor. Mannen fikk varsel om utvisning før jul, og endelig utvisningsvedtak var klart i januar i år. Han må forlate øygruppa innen 1. mars.

– Han er utvist på grunn av brudd på narkotikalovgivningen. Han får i tillegg et innreiseforbud på fire år, sier assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim.

Kan bli flere

Straffereaksjonen er fremdeles ikke klar for to av de elleve. Alfheim utelukker ikke at det kan bli flere utvisningsvedtak.

– Det er for tidlig å si, siden vi fremdeles er i etterforskningsfasen, sier han.

En egen forskrift gir Sysselmannen myndighet til å vise bort og utvise personer fra øygruppen. Ytterligere en person ble utvist fra Svalbard i fjor. I dette tilfellet dreide det seg om en blakk, europeisk mann.

Kommer blakke

At folk melder seg ved Sysselmannskontoret, fortvilt og uten penger, skjer fra tid til annen.

– Flere kommer til Svalbard i den tro at de skal ordne seg både jobb og penger. De fleste drar hjem igjen før det blir for kritisk, men enkelte blir så lenge at de ikke lenger er i stand til å ta vare på seg selv økonomisk, sier Alfheim.

– Hva gjør dere i slike tilfeller?

– Vi finner ut om de har familie og venner som kan betale for dem, så oppretter vi kontakt med hjemlandets myndigheter, sier den assisterende sysselmannen.

Han understreker at den enkelte selv må dekke alle kostnader for hjemtransport og flybillett. De siste 15-20 årene har antallet utviste personer ligget mellom 0 og 5 per år. De fleste utvises på grunn av straffbare forhold.
 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!