Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen styrkes i statsbudsjettet

Sysselmannen får 7,4 friske millioner over neste års statsbudsjett, slik at blant annet feltinspektørtjenesten kan opprettholdes. I år ble tjenesten reddet i siste liten, da Justisdepartementet bevilget 1,4 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Dette feltlaget holdt til i Isfjorden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen styrkes i statsbudsjettet

Regjeringen foreslår å styrke Svalbardbudsjettet med 10,3 millioner kroner. Det meste av økningen er det Sysselmannen som får nyte godt av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2009 kl 12:55

– Vi legger opp til en god samfunnsutvikling og en fortsatt stabil og forutsigbar myndighetsutøvelse på Svalbard, sier justisminister Knut Storberget (Ap) i en pressemelding fra Justisdepartementet.  

Millionene er fordelt slik:

•  4 millioner kroner til Sysselmannen. Dette vil blant annet gi én ekstra politistilling, samtidig som at feltinspektørtjenesten kan videreføres og driftsbudsjettet blir styrket. Regjeringen foreslår også at kostnader i forbindelse med nye arbeidstidsbestemmelser for politiet blir kompensert. Formålet er å styrke politi- og beredskapsarbeidet og tydeliggjøre Sysselmannens rolle som regjeringens øverste representant på Svalbard.

 

• 3,4 millioner kroner til reparasjoner og oppgradering av sysselmannsboligen. «I en tid der Svalbard stadig får økt internasjonal oppmerksomhet, blant annet som følge av klimaendringene, vil dette bidra til å sikre Sysselmannen gode representasjonslokaler», står det i pressemeldingen.

 

• 2,7 millioner kroner til Longyearbyen lokalstyre. Dette vil ifølge pressemeldingen bidra til at lokalstyret kan iverksette nødvendige tiltak innenfor skole- og barnehageområdet.

 

• 0,2 millioner kroner på andre kapitler på svalbardbudsjettet.

 

Politiet er vinneren

– For meg har det vært viktigst å sikre driften og strukturen hos Sysselmannen. Vi har hatt flere gjennomganger med Sysselmannen og de ansatte der, og vi har fått mange gode innspill som det er all mulig grunn til å ta på alvor. Jeg likte spesielt dårlig at de kuttet ut feltinspektørtjenesten, sier justisministeren til Svalbardposten.

Han viser til at politiet generelt er den store vinneren i neste års statsbudsjett, og at det er naturlig at også politiet på Svalbard styrkes i den sammenhengen. 

– Svalbard blir ofte glemt i forhold til fastlandet, og det er vår jobb å sørge for at Svalbard kommer med og ikke sakker akterut, sier Storberget. 

Han legger til at regjeringen innser at Sysselmannen har mange oppgaver og mye å gjøre med delegasjoner og besøk, og at etaten derfor er avhengig av mannskap og fasiliteter som gjør at de kan håndtere arbeidsmengden. 

 

Fornøyd sysselmann

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er fornøyd. 

– Vi er fornøyde med alle positive trekk ved budsjettet. Vi får en ny politistilling og er sikre på at vi får gjennomført feltinspektørtjenesten neste år. Vi har også fått en del etterslep og en reell vekst inn i budsjettet, sier Ingerø. 

Skole og barnehage

Ifølge Storberget er det også tatt høyde for det økte presset på infrastrukturen generelt i Longyearbyen i neste års statsbudsjett. Derfor tilføres Longyearbyen lokalstyre 2,7 millioner kroner ekstra. 

– Det er viktig at pengene brukes til skole og barnehage. Det er viktig med flere lærere og norskopplæring av minoritetselever. Longyearbyen må henge med, sier Storberget. 

 

I pressemeldingen kommer det også fram at den økte satsingen på Svalbard er en oppfølging av stortingsmeldingen for Svalbard som ble lagt fram tidligere i år.

Se hele Svalbardbudsjettet her

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!