Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen styrkes i statsbudsjettet

Sysselmannen får 7,4 friske millioner over neste års statsbudsjett, slik at blant annet feltinspektørtjenesten kan opprettholdes. I år ble tjenesten reddet i siste liten, da Justisdepartementet bevilget 1,4 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Dette feltlaget holdt til i Isfjorden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen styrkes i statsbudsjettet

Regjeringen foreslår å styrke Svalbardbudsjettet med 10,3 millioner kroner. Det meste av økningen er det Sysselmannen som får nyte godt av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2009 kl 12:55

– Vi legger opp til en god samfunnsutvikling og en fortsatt stabil og forutsigbar myndighetsutøvelse på Svalbard, sier justisminister Knut Storberget (Ap) i en pressemelding fra Justisdepartementet.  

Millionene er fordelt slik:

•  4 millioner kroner til Sysselmannen. Dette vil blant annet gi én ekstra politistilling, samtidig som at feltinspektørtjenesten kan videreføres og driftsbudsjettet blir styrket. Regjeringen foreslår også at kostnader i forbindelse med nye arbeidstidsbestemmelser for politiet blir kompensert. Formålet er å styrke politi- og beredskapsarbeidet og tydeliggjøre Sysselmannens rolle som regjeringens øverste representant på Svalbard.

 

• 3,4 millioner kroner til reparasjoner og oppgradering av sysselmannsboligen. «I en tid der Svalbard stadig får økt internasjonal oppmerksomhet, blant annet som følge av klimaendringene, vil dette bidra til å sikre Sysselmannen gode representasjonslokaler», står det i pressemeldingen.

 

• 2,7 millioner kroner til Longyearbyen lokalstyre. Dette vil ifølge pressemeldingen bidra til at lokalstyret kan iverksette nødvendige tiltak innenfor skole- og barnehageområdet.

 

• 0,2 millioner kroner på andre kapitler på svalbardbudsjettet.

 

Politiet er vinneren

– For meg har det vært viktigst å sikre driften og strukturen hos Sysselmannen. Vi har hatt flere gjennomganger med Sysselmannen og de ansatte der, og vi har fått mange gode innspill som det er all mulig grunn til å ta på alvor. Jeg likte spesielt dårlig at de kuttet ut feltinspektørtjenesten, sier justisministeren til Svalbardposten.

Han viser til at politiet generelt er den store vinneren i neste års statsbudsjett, og at det er naturlig at også politiet på Svalbard styrkes i den sammenhengen. 

– Svalbard blir ofte glemt i forhold til fastlandet, og det er vår jobb å sørge for at Svalbard kommer med og ikke sakker akterut, sier Storberget. 

Han legger til at regjeringen innser at Sysselmannen har mange oppgaver og mye å gjøre med delegasjoner og besøk, og at etaten derfor er avhengig av mannskap og fasiliteter som gjør at de kan håndtere arbeidsmengden. 

 

Fornøyd sysselmann

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er fornøyd. 

– Vi er fornøyde med alle positive trekk ved budsjettet. Vi får en ny politistilling og er sikre på at vi får gjennomført feltinspektørtjenesten neste år. Vi har også fått en del etterslep og en reell vekst inn i budsjettet, sier Ingerø. Skole og barnehage


Ifølge Storberget er det også tatt høyde for det økte presset på infrastrukturen generelt i Longyearbyen i neste års statsbudsjett. Derfor tilføres Longyearbyen lokalstyre 2,7 millioner kroner ekstra. 

– Det er viktig at pengene brukes til skole og barnehage. Det er viktig med flere lærere og norskopplæring av minoritetselever. Longyearbyen må henge med, sier Storberget. 

 

I pressemeldingen kommer det også fram at den økte satsingen på Svalbard er en oppfølging av stortingsmeldingen for Svalbard som ble lagt fram tidligere i år.

Se hele Svalbardbudsjettet her

 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!