Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret <br> Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Slik ser det ut langs veien til Huset i dag, fem måneder etter stormen like før jul i fjor. Nå er Sysselmannen og lokalstyret uenige om hvem som skal rydde opp. FOTO: Ole Magnus Rapp

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret
Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Full strid om opprydning.

Tekst:

Publisert:

I neste uke skal partene møtes for å finne ut hvem som må rydde opp.

Under uværet like før jul i fjor, ble deler av den gamle rørgaten mellom Nybyen og Huset ødelagt. Siden da har rustne rør pekt i alle retninger og mye isolasjon blåser i vinden. Strekningen lags veien er alt annet enn vakker.

– Anlegget er ikke i bruk og ikke fredet. Vi ryddet i vinter bort løse stålplater. Nå er resten tint frem fra snøen, og vi mener den formelle eieren, Longyearbyen lokalstyre (LL), må ta seg av resten av oppryddingen, sier kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen.

Sysselmannen har tilbudt LL å dele på oppryddingen, et tilbud LL skal ha avslått.

– Vi har regnet dette som et kulturminne, og ansvar for vedlikeholdet av dette mener vi ikke er vårt, sier Marianne Aasen, leder i Bydrift.

Hva skjedde?

Begge parter går nå gjennom gamle arkiver for å finne ut hva som egentlig skjedde da Store Norske overlot noen av sine eiendeler til lokalsamfunnet. Svalbard Samfunnsdrift som «kommunen» het da, ble eier av all teknisk infrastruktur som kullselskapet eide, utenom det som var direkte knyttet til produksjon av kull.

I 2009 ville samfunnsdrift rive rørgaten mellom Nybyen og Huset, og Sysselmannen påtok seg da vedlikeholdsansvaret.

Rapport

Formelt er det LL som er eier. Sysselmannen viser blant annet til rapport om Teknisk industrielle kulturminner i Longyearbyen med omegn, der det går frem at LL er eier av rørkasser på Skjæringa, over dalen til sentrum, i boligområdene, til skolen, Nybyen og Huset, og flere pumpestasjonar.

– Det er mange år siden denne rørgaten har vært i drift. Men dette anlegget er også en del av identiteten her i byen, og vi mener det må repareres og bli stående som en kulisse. Eventuelt kan rør og isolasjon ryddes bort, men de gamle bukkene bør få stå, mener Stegarud.

Han påpeker at rørgaten er betydelig yngre enn år 1946, alt som er eldre enn det er automatisk fredet.

Skal møtes

– Vi skal nå ta oss en prat med LL, og bli enige. Eierforholdet er uomtvistelig, nå må vi få definert hvilket ansvar Sysselmannen eventuelt har for vedlikehold. Det er galt å fremstille dette som en konflikt, sier kulturminnerådgiveren.

Også Marianne Aasen i LL mener at dette er en tvist som kan avklares.

– Vi skal finne ut av det. Vi er i ferd med å finne frem gamle avtaler. Om det er LL som er eier, så skal vi rydde opp, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!