Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret <br> Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Slik ser det ut langs veien til Huset i dag, fem måneder etter stormen like før jul i fjor. Nå er Sysselmannen og lokalstyret uenige om hvem som skal rydde opp. FOTO: Ole Magnus Rapp

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret
Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Full strid om opprydning.

Tekst:

Publisert:

I neste uke skal partene møtes for å finne ut hvem som må rydde opp.

Under uværet like før jul i fjor, ble deler av den gamle rørgaten mellom Nybyen og Huset ødelagt. Siden da har rustne rør pekt i alle retninger og mye isolasjon blåser i vinden. Strekningen lags veien er alt annet enn vakker.

– Anlegget er ikke i bruk og ikke fredet. Vi ryddet i vinter bort løse stålplater. Nå er resten tint frem fra snøen, og vi mener den formelle eieren, Longyearbyen lokalstyre (LL), må ta seg av resten av oppryddingen, sier kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen.

Sysselmannen har tilbudt LL å dele på oppryddingen, et tilbud LL skal ha avslått.

– Vi har regnet dette som et kulturminne, og ansvar for vedlikeholdet av dette mener vi ikke er vårt, sier Marianne Aasen, leder i Bydrift.

Hva skjedde?

Begge parter går nå gjennom gamle arkiver for å finne ut hva som egentlig skjedde da Store Norske overlot noen av sine eiendeler til lokalsamfunnet. Svalbard Samfunnsdrift som «kommunen» het da, ble eier av all teknisk infrastruktur som kullselskapet eide, utenom det som var direkte knyttet til produksjon av kull.

I 2009 ville samfunnsdrift rive rørgaten mellom Nybyen og Huset, og Sysselmannen påtok seg da vedlikeholdsansvaret.

Rapport

Formelt er det LL som er eier. Sysselmannen viser blant annet til rapport om Teknisk industrielle kulturminner i Longyearbyen med omegn, der det går frem at LL er eier av rørkasser på Skjæringa, over dalen til sentrum, i boligområdene, til skolen, Nybyen og Huset, og flere pumpestasjonar.

– Det er mange år siden denne rørgaten har vært i drift. Men dette anlegget er også en del av identiteten her i byen, og vi mener det må repareres og bli stående som en kulisse. Eventuelt kan rør og isolasjon ryddes bort, men de gamle bukkene bør få stå, mener Stegarud.

Han påpeker at rørgaten er betydelig yngre enn år 1946, alt som er eldre enn det er automatisk fredet.

Skal møtes

– Vi skal nå ta oss en prat med LL, og bli enige. Eierforholdet er uomtvistelig, nå må vi få definert hvilket ansvar Sysselmannen eventuelt har for vedlikehold. Det er galt å fremstille dette som en konflikt, sier kulturminnerådgiveren.

Også Marianne Aasen i LL mener at dette er en tvist som kan avklares.

– Vi skal finne ut av det. Vi er i ferd med å finne frem gamle avtaler. Om det er LL som er eier, så skal vi rydde opp, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!