Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret <br> Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Slik ser det ut langs veien til Huset i dag, fem måneder etter stormen like før jul i fjor. Nå er Sysselmannen og lokalstyret uenige om hvem som skal rydde opp. FOTO: Ole Magnus Rapp

Sysselmannen: – Lokalstyret har ansvaret
Lokalstyret: – Dette er ikke vårt

Full strid om opprydning.

Tekst:

Publisert:

I neste uke skal partene møtes for å finne ut hvem som må rydde opp.

Under uværet like før jul i fjor, ble deler av den gamle rørgaten mellom Nybyen og Huset ødelagt. Siden da har rustne rør pekt i alle retninger og mye isolasjon blåser i vinden. Strekningen lags veien er alt annet enn vakker.

– Anlegget er ikke i bruk og ikke fredet. Vi ryddet i vinter bort løse stålplater. Nå er resten tint frem fra snøen, og vi mener den formelle eieren, Longyearbyen lokalstyre (LL), må ta seg av resten av oppryddingen, sier kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen.

Sysselmannen har tilbudt LL å dele på oppryddingen, et tilbud LL skal ha avslått.

– Vi har regnet dette som et kulturminne, og ansvar for vedlikeholdet av dette mener vi ikke er vårt, sier Marianne Aasen, leder i Bydrift.

Hva skjedde?

Begge parter går nå gjennom gamle arkiver for å finne ut hva som egentlig skjedde da Store Norske overlot noen av sine eiendeler til lokalsamfunnet. Svalbard Samfunnsdrift som «kommunen» het da, ble eier av all teknisk infrastruktur som kullselskapet eide, utenom det som var direkte knyttet til produksjon av kull.

I 2009 ville samfunnsdrift rive rørgaten mellom Nybyen og Huset, og Sysselmannen påtok seg da vedlikeholdsansvaret.

Rapport

Formelt er det LL som er eier. Sysselmannen viser blant annet til rapport om Teknisk industrielle kulturminner i Longyearbyen med omegn, der det går frem at LL er eier av rørkasser på Skjæringa, over dalen til sentrum, i boligområdene, til skolen, Nybyen og Huset, og flere pumpestasjonar.

– Det er mange år siden denne rørgaten har vært i drift. Men dette anlegget er også en del av identiteten her i byen, og vi mener det må repareres og bli stående som en kulisse. Eventuelt kan rør og isolasjon ryddes bort, men de gamle bukkene bør få stå, mener Stegarud.

Han påpeker at rørgaten er betydelig yngre enn år 1946, alt som er eldre enn det er automatisk fredet.

Skal møtes

– Vi skal nå ta oss en prat med LL, og bli enige. Eierforholdet er uomtvistelig, nå må vi få definert hvilket ansvar Sysselmannen eventuelt har for vedlikehold. Det er galt å fremstille dette som en konflikt, sier kulturminnerådgiveren.

Også Marianne Aasen i LL mener at dette er en tvist som kan avklares.

– Vi skal finne ut av det. Vi er i ferd med å finne frem gamle avtaler. Om det er LL som er eier, så skal vi rydde opp, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!