Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther sier de lenge har hatt en mistanke om et narkotikamiljø i Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Slo til mot «brukermiljø»:

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Omfattende aksjon i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2015 kl 22:23

Elleve personer ble tatt i en omfattende narkoaksjon i Longyearbyen i helga, da Sysselmannen med bistand fra Oslo politidistrikt slo til mot både privatadresser og personer som var ute på byen.

– Vi hadde en mistanke om at det var et brukermiljø i byen. Denne aksjonen avdekket at mistanken stemmer, at det er flere personer i byen som bruker eller har brukt narkotika. I hovedsak dreier det seg om cannabis, men vi har også mistanke om andre typer stoffer, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

– Hva slags stoffer?

– Det skal etterforskningen avdekke. Det går på pulverstoffer.

– Har dere gjort noen beslag av dette?

– Nei, men vi har funnet brukerutstyr.

Elleve personer har eller vil få reaksjoner på narkobruk. Seks av foreleggene, i størrelsesordenen 4000 til 9000 kroner, ble gitt som følge av erkjennelse og positivt utslag på hurtigtester. Fem av sakene etterforskes fortsatt.

De involverte er i 20-årsalderen. Det er både kvinner og menn, norske og utenlandske statsborgere.

– Det er også tatt blodprøver, som vil vise om det også er brukt andre typer narkotika, sier Sæter, som ikke kan utelukke at flere vil havne i søkelyset framover.

– Vi har hatt inn flere personer til avhør i helga, og fått et visst overblikk i hvem har med å gjøre. Vi kan absolutt ikke utlukke at det blir flere. Vi må analysere og vurdere litt.

I oktober 2011 ble ni personer pågrepet for narkobruk i Longyearbyen. Senere ble ytterligere to tatt. En person ble utvist, mens en annen fikk forhåndsvarsel om utvisning.

Det er for tidlig å si om noen av de som ble tatt i denne runden utvises.

– Det er en konkret vurdering for hver enkelt person, sier Sæther, som legger til at saken også kan få andre konsekvenser.

– I tillegg ble det funnet et par-tre tilfeller av uforsvarlig våpenoppbevaring. Der må de personene påberegne en forvaltningssak i etterkant, med tanke på om de tilfredsstiller kravene til å ha våpen, sier han.

Sysselmannen vet fortsatt ikke helt hvordan narkoen ankommer byen, men har ikke inntrykk av at det har etablert seg noe salgsmiljø.

– Det virker ikke sånn, iallfall.

– Hva skjer videre?

– Vi kommer til å følge opp med ulike tiltak, uten at jeg kan gå mer inn på det, sier Sæther.

Han vil ikke kommentere hvor lenge etterforskningen har pågått før de slo til i helga.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!