Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther sier de lenge har hatt en mistanke om et narkotikamiljø i Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Slo til mot «brukermiljø»:

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Omfattende aksjon i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2015 kl 22:23

Elleve personer ble tatt i en omfattende narkoaksjon i Longyearbyen i helga, da Sysselmannen med bistand fra Oslo politidistrikt slo til mot både privatadresser og personer som var ute på byen.

– Vi hadde en mistanke om at det var et brukermiljø i byen. Denne aksjonen avdekket at mistanken stemmer, at det er flere personer i byen som bruker eller har brukt narkotika. I hovedsak dreier det seg om cannabis, men vi har også mistanke om andre typer stoffer, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

– Hva slags stoffer?

– Det skal etterforskningen avdekke. Det går på pulverstoffer.

– Har dere gjort noen beslag av dette?

– Nei, men vi har funnet brukerutstyr.

Elleve personer har eller vil få reaksjoner på narkobruk. Seks av foreleggene, i størrelsesordenen 4000 til 9000 kroner, ble gitt som følge av erkjennelse og positivt utslag på hurtigtester. Fem av sakene etterforskes fortsatt.

De involverte er i 20-årsalderen. Det er både kvinner og menn, norske og utenlandske statsborgere.

– Det er også tatt blodprøver, som vil vise om det også er brukt andre typer narkotika, sier Sæter, som ikke kan utelukke at flere vil havne i søkelyset framover.

– Vi har hatt inn flere personer til avhør i helga, og fått et visst overblikk i hvem har med å gjøre. Vi kan absolutt ikke utlukke at det blir flere. Vi må analysere og vurdere litt.

I oktober 2011 ble ni personer pågrepet for narkobruk i Longyearbyen. Senere ble ytterligere to tatt. En person ble utvist, mens en annen fikk forhåndsvarsel om utvisning.

Det er for tidlig å si om noen av de som ble tatt i denne runden utvises.

– Det er en konkret vurdering for hver enkelt person, sier Sæther, som legger til at saken også kan få andre konsekvenser.

– I tillegg ble det funnet et par-tre tilfeller av uforsvarlig våpenoppbevaring. Der må de personene påberegne en forvaltningssak i etterkant, med tanke på om de tilfredsstiller kravene til å ha våpen, sier han.

Sysselmannen vet fortsatt ikke helt hvordan narkoen ankommer byen, men har ikke inntrykk av at det har etablert seg noe salgsmiljø.

– Det virker ikke sånn, iallfall.

– Hva skjer videre?

– Vi kommer til å følge opp med ulike tiltak, uten at jeg kan gå mer inn på det, sier Sæther.

Han vil ikke kommentere hvor lenge etterforskningen har pågått før de slo til i helga.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!