Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther sier de lenge har hatt en mistanke om et narkotikamiljø i Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Slo til mot «brukermiljø»:

Sysselmannen: – Kan ikke utelukke at flere blir tatt

Omfattende aksjon i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2015 kl 22:23

Elleve personer ble tatt i en omfattende narkoaksjon i Longyearbyen i helga, da Sysselmannen med bistand fra Oslo politidistrikt slo til mot både privatadresser og personer som var ute på byen.

– Vi hadde en mistanke om at det var et brukermiljø i byen. Denne aksjonen avdekket at mistanken stemmer, at det er flere personer i byen som bruker eller har brukt narkotika. I hovedsak dreier det seg om cannabis, men vi har også mistanke om andre typer stoffer, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

– Hva slags stoffer?

– Det skal etterforskningen avdekke. Det går på pulverstoffer.

– Har dere gjort noen beslag av dette?

– Nei, men vi har funnet brukerutstyr.

Elleve personer har eller vil få reaksjoner på narkobruk. Seks av foreleggene, i størrelsesordenen 4000 til 9000 kroner, ble gitt som følge av erkjennelse og positivt utslag på hurtigtester. Fem av sakene etterforskes fortsatt.

De involverte er i 20-årsalderen. Det er både kvinner og menn, norske og utenlandske statsborgere.

– Det er også tatt blodprøver, som vil vise om det også er brukt andre typer narkotika, sier Sæter, som ikke kan utelukke at flere vil havne i søkelyset framover.

– Vi har hatt inn flere personer til avhør i helga, og fått et visst overblikk i hvem har med å gjøre. Vi kan absolutt ikke utlukke at det blir flere. Vi må analysere og vurdere litt.

I oktober 2011 ble ni personer pågrepet for narkobruk i Longyearbyen. Senere ble ytterligere to tatt. En person ble utvist, mens en annen fikk forhåndsvarsel om utvisning.

Det er for tidlig å si om noen av de som ble tatt i denne runden utvises.

– Det er en konkret vurdering for hver enkelt person, sier Sæther, som legger til at saken også kan få andre konsekvenser.

– I tillegg ble det funnet et par-tre tilfeller av uforsvarlig våpenoppbevaring. Der må de personene påberegne en forvaltningssak i etterkant, med tanke på om de tilfredsstiller kravene til å ha våpen, sier han.

Sysselmannen vet fortsatt ikke helt hvordan narkoen ankommer byen, men har ikke inntrykk av at det har etablert seg noe salgsmiljø.

– Det virker ikke sånn, iallfall.

– Hva skjer videre?

– Vi kommer til å følge opp med ulike tiltak, uten at jeg kan gå mer inn på det, sier Sæther.

Han vil ikke kommentere hvor lenge etterforskningen har pågått før de slo til i helga.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!