Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen får reprimande

Det har vært strid om Taubanelageret i fire år mellom eieren Jason Roberts og myndighetene. Ingenting tyder på at konflikten vil avsluttes med det første. FOTO: Birger Amundsen

Sysselmannen får reprimande

Etter flere års strid sa Sysselmannen i sommer at alt var i orden rundt Taubanelageret. Det er Miljøverndepartementet helt uenig i.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.10.2010 kl 11:00

Saken om lagerbygningen australske Jason Roberts har omgjort til bolig, har forfulgt Sysselmannen i over fire år. Bygningen ligger kloss inntil Taubanesentralen på Skjæringa, et steinkast unna Sysselmannens kontorbygning.

Etter å ha gjennomført en befaring i sommer, konkluderte Sysselmannen med at alt var som det skulle.

I et brev til Sysselmannen gjør Miljøverndepartementet (MD) det klart at så ikke er tilfellet, og gir samtidig Sysselmannen en reprimande for ikke å ha gjort jobben sin.

– Jeg tar brevet fra departementet til etterretning. Vi skal ha en samtale internt på bakgrunn av brevet, så skal vi se hva vi gjør videre i saken, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Ingerø fikk saken om Taubane­lageret i fanget da han overtok som sysselmann etter Per Sefland i fjor høst.

Ulovlig arbeid

Striden rundt Taubanelageret begynte å rulle i september 2006, da Sysselmannen grep inn og stanset reisingen av et ulovlig tilbygg på lagerbygningen. Roberts kjøpte bygningen av Store Norske for elleve år siden. I 2003 ble bygningen fredet utvendig, samtidig som Taubanesentralen og det øvrige av taubaneanlegget også ble fredet.

Etter at det ulovlige byggearbeidet var stanset, viste det seg at Roberts også hadde utført ulovlig arbeid i grunnen rundt bygningen, samt innenfor sikringssonen rundt Taubanesentralen. Roberts ble i lagmannsretten dømt til 21 dager betinget fengsel og 50.000 kroner i bot for forholdet.

Det striden siden har stått om er tilbakeføringen av grunnen rundt lagerbygningen til slik det så ut i 2003, da området ble fredet.

Autovern

Riksantikvaren påla blant annet Roberts å fjerne alt av peler og kantstein rundt bygningen, samt å gjøre noe med plattingen i inngangspartiet. Roberts klaget men ble avvist av MD, som i januar i fjor ga beskjed om at pålegget skulle gjennomføres.

Siden den gang har Sysselmannen somlet med å avslutte saken.

I juli gjennomførte etaten en befaring, og fastslo etterpå i en pressemelding at «Jason Roberts har gjennomført gjenopprettingen av Taubanelageret. Gjenopprettingen er utført slik at den etter det skjønn Sysselmannen er tillagt oppfyller Riksantikvarens pålegg».

Sysselmannen mente at det ikke var nødvendig for Roberts å fjerne stålpelene han hadde satt opp mellom bygningen og veien på baksiden, fordi disse kunne være nyttige som autovern. Ombygging av inngangspartiet og fjerning av grusen rundt bygningen var heller ikke nødvendig.

I all hast

I brevet av 7. oktober framgår det at MD ikke er særlig fornøyd med pressemeldingen Sysselmannen i all hast sendte ut i slutten av juli. Sysselmannen ga departementet én dags frist til å kommentere innholdet:

«Fra departementets side var det på det aktuelle tidspunktet (midt i sommerferien) ingen som hadde mulighet til å vurdere innholdet i pressemeldingen i løpet av den korte fristen.»

MD gjentar i brevet nok en gang overfor Sysselmannen at «Riksantikvarens vedtak skal gjennomføres» og at det slett ikke åpnes for skjønn når det gjelder fjerning av samtlige peler og kantstein.

Departementet ber til slutt Sysselmannen om tilbake­melding når Riksantikvarens vedtak er gjennomført.

Fortsatt usikkerhet

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er ikke helt sikker på når gjenopprettingen kan bli gjennomført.

– Hvordan vi skal gjøre dette er ikke klart. Først må jeg få en klarhet i hvor langt dette skjønnet vi fikk går.

– Har du vært redd for at gjennomføring av pålegget skal gjøre deg upopulær blant folk i Longyearbyen?

– Jeg har ingen personlig prestisje i saken, og har heller aldri engasjert meg noe særlig i den, svarer Ingerø.

Jason Roberts svarer at han ikke har noen kommentar til at saken nå kommer opp igjen.

Les mer om saken i Svalbardposten nr. 41/2010.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!