Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen får krim-ros

Statsadvokaten mener Sysselmannen har god kontroll på å bekjempe og avdekke lovbrudd på Svalbard. Her fra en politikontroll i oktober i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Sysselmannen får krim-ros

Antall forbrytelser er stabilt, og Sysselmannen løser de fleste sakene raskt og effektivt.

Tekst:

Publisert:

Troms og Finnmark statsadvokatembeter har laget en oversikt over kriminalitetsutviklingen på Svalbard. I 2012 fikk Sysselmannen 93 straffesaker i fanget, 15 prosent under snittet for perioden 2003-2011.

«Kriminalitetsutviklingen har vært relativt stabil siden 2002, hvilket viser at Sysselmannen har meget god kontroll på dette oppgavefeltet», kommenterer statsadvokat og tidligere assisterende sysselmann Lars Fause.


– Mindre narkobruk

Av fjorårets 93 straffesaker, var det 57 forbrytelser og 36 forseelser. Forbrytelser er alvorligere saker som for eksempel vold, kjøring i ruspåvirket tilstand og grove ran. Forseelser er mindre alvorlige saker som ofte resulterer i en bot eller et forelegg.

I fjor var det 19 færre forbrytelser sammenlignet med året før. Forklaringen er ganske enkel, ifølge Fause:

«Endringene skyldes i det vesentlige at politiet i 2012 avdekket 20 færre narkotikaforbrytelser sammenlignet med 2011», skriver førstestatsadvokaten i oversikten.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim bekrefter nedgangen.

– Det er en nedgang i narkotikasaker, og det er sannsynlig at narkotikaaksjonen høsten 2011 har redusert narkotikabruken i Longyearbyen.Noen har blitt utvist, og andre som har fått straffereaksjoner har forlatt øygruppen av fri vilje, uten at vi er kjent med at nye tilsvarende omsettere har kommet til. Jeg tror derfor det er grunn til å tro at narkotikabruken er redusert i 2012, sier Alfheim.


Stygge ulykker

Antall voldssaker sank med seks, mens det var sju flere vinnings­forbrytelser i 2012, sammenlignet med året før. Det var ingen voldtektssaker i fjor, mot én i 2011. Det var også ni tilfeller av promillekjøring, mot 13 året før.

– 2012 var et år på det jevne, og jeg har ikke merket noen store forskjeller fra tidligere år, sier Alfheim.

Straffesak-oversikten inkluderer også ulykkeshendelser.

– Med unntak av dødsulykken i Ymerbukta og to alvorlige gruveskader, har vi unngått de store katastrofene, oppsummerer Alfheim.

Hendelsen i Ymerbukta skjedde 21. august, da Esmarkbreen kalvet. En fransk, kvinnelig turist ble truffet av is og omkom av skadene. Saken er nå ferdig etterforsket, og statsadvokaten får snart saken på sitt bord. Siden det er snakk om en dødsulykke, er det opp til ham å avgjøre om det skal tas ut tiltale, eller om saken skal henlegges.

I tillegg til dødsulykken i Ymerbukta var det to stygge ulykker i forbindelse med gruvedrift på Svalbard. Den ene skjedde i Barentsburg natt til 17. mai, mens den andre skjedde ved oppredningsverket i Svea 20. desember. To menn ble alvorlig skadet. Begge måtte amputere en arm.


Jobber raskt

Sysselmannen får honnør for å løse straffesakene raskt. I fjor var gjennomsnittlig saksbehandlingstid 57 dager, hvilket er halvparten så lang tid som for resten av landet.

Oppklaringsprosenten for alle straffesaker var 62 prosent. Det er litt under snittet for de fem årene i forveien. Sysselmannen oppklarte 46 prosent av forbrytelsene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!