Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sysselmannen får kjøpe snublebluss

Snublebluss fra forsvaret brukes til sikring mot isbjørn. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sysselmannen får kjøpe snublebluss

Forsvaret har 950 varslingsbluss de kan selge til Svalbard. De vil at salget skal gå via Sysselmannen, ikke lokale forhandlere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2011 kl 13:27

Turfolk på Svalbard bruker snublebluss som sikring mot isbjørn. De siste årene har det imidlertid blitt vanskelig å få tak i forsvarets varslingsbluss på øygruppa. Nå har Sysselmannen tatt kontakt med forsvaret for å finne ut om det finnes varslingsbluss som er tilgjengelige på det sivile markedet.

Må hente selv

Forsvaret svarer i et brev til Syssel­mannen at de har 950 bluss av typen NM4 som Sysselmannen kan få kjøpe for 116 kroner per stykk. Blussene må Sysselmannen selv hente på Bardufoss og transportere til Svalbard, står det i brevet.

– Vi vil gjerne at det skal gå gjennom Sysselmannen for å vite hvem som gjør hva. Så får Sysselmannen ta stilling til om de vil leie ut snublebluss, eller om de vil viderefordele det, sier saksbehandler Tor Arne Larsen i ammunisjonsforvaltnings­seksjonen i forsvaret.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø forteller at Sysselmannen ikke ønsker å bli forhandler av snublebluss.

– Det ideelle ville være å kunne levere bluss til virksomhetene som er forhandlere, men vi må se hvordan vi skal komme dit, sier han.

Ingerø legger til at han forsøker å få til en løsning med forsvaret.

De siste blussene

De 950 varselblussene Syssel­mannen har fått tilbud om å kjøpe er, ifølge Larsen, det siste store partiet i Nord-Norge av typen NM4 som har blitt brukt på Svalbard.

Forsvaret selv benytter ikke denne typen snublebluss lenger. De har gått over til en type de kaller M2, som Larsen mener bør testes før den eventuelt kan brukes på Svalbard.

– Jeg er usikker på om den passer i kulda, sier han.

Mindre driftsikkert

I stedet for forsvarets bluss har blant andre Ingeinør G. Paulsen og Unis laget varslingsbluss bestående av patroner fra signalpenn. De har en utløsermekanisme med er tilnærmet lik de militære blussene. Disse er imidlertid ikke like driftssikre, ifølge Trygve Steen i Spitsbergen Travel som eier IGP. Han uttalte seg om blussene etter at en isbjørn angrep to kajakkpadlere i sommer. Padlerne hadde satt opp snublebluss de hadde leid av IGP, men to av blussene ble ikke utløst.

– Alle bør prøve å få til en minnelig løsning når man vet at det finnes gode former for bjørnesikring. Forsvarets bluss er bedre enn de vi bruker i dag, sier Steen.

Han mener at bjørnevakt ikke vil være noe fullgodt alternativ for snublebluss fordi det kan være få i følget, og det kan være vanskelig å oppdage bjørn tidsnok i mørketida.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!