Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Symposiet i Ny-Ålesund har startet

Kronprins Haakon fortalte deltakerne på klimamøtet om sine erfaringer med Arktis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Symposiet i Ny-Ålesund har startet

Kronprins Haakon var førstemann på talerstolen da årets klimasymposium åpnet i ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2010 kl 18:50

– Jeg er svært glad for å være tilbake i Ny-Ålesund. Jeg har vært her tidligere, men har ikke deltatt på symposiet før, sa kronprinsen som er beskytter for symposiet.

Han la til at han nok ikke kan fortelle noe om klima som de andre i salen ikke allerede vet, men at han ville fortelle om sine opplevelser i Arktis.

Kronprinsen viste blant annet bilder fra juni 2008, da han var på forskningstokt med den svenske isbryteren «Oden». Da var han den norske beskytteren for Det internasjonale polaråret (IPY). Med på toktet var også kronprins Frederik av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige, som var beskyttere fra sine land.

Klimaendringer i Arktis

Årets symposium er det femte som blir arrangert i Ny-Ålesund og har fått navnet «The Changing Arctic and Its Global Implications». Symposiet blir arrangert årlig og er en møteplass for internasjonale politikere, forskere og næringslivstopper. 

Gro Harlem Brundtland, som var FNs klimautsending under klimatoppmøtet i København, er ordstyrer. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle opprinnelig være vert for samlingen, men måtte prioritere et møte i Berlin. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er derfor vertskap for klimamøtet.

42 deltakere

Det er totalt 42 deltakere og foredragsholdere på symposiet. De kommer fra en rekke land, blant annet USA, India, Belgia, Frankrike og Tyskland, i tillegg til Norge som har flest representanter.

Symposiet går over tre dager, og avsluttes onsdag. På programmet står blant annet innlegg fra klimaforskere, diskusjon og båttur på Kongsfjorden. Der skal deltakerne, ifølge programmet, se klimaendringene i naturen med egne øyne.

Les mer om symposiet i fredagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!