Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Symposiet i Ny-Ålesund har startet

Kronprins Haakon fortalte deltakerne på klimamøtet om sine erfaringer med Arktis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Symposiet i Ny-Ålesund har startet

Kronprins Haakon var førstemann på talerstolen da årets klimasymposium åpnet i ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2010 kl 18:50

– Jeg er svært glad for å være tilbake i Ny-Ålesund. Jeg har vært her tidligere, men har ikke deltatt på symposiet før, sa kronprinsen som er beskytter for symposiet.

Han la til at han nok ikke kan fortelle noe om klima som de andre i salen ikke allerede vet, men at han ville fortelle om sine opplevelser i Arktis.

Kronprinsen viste blant annet bilder fra juni 2008, da han var på forskningstokt med den svenske isbryteren «Oden». Da var han den norske beskytteren for Det internasjonale polaråret (IPY). Med på toktet var også kronprins Frederik av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige, som var beskyttere fra sine land.

Klimaendringer i Arktis

Årets symposium er det femte som blir arrangert i Ny-Ålesund og har fått navnet «The Changing Arctic and Its Global Implications». Symposiet blir arrangert årlig og er en møteplass for internasjonale politikere, forskere og næringslivstopper. 

Gro Harlem Brundtland, som var FNs klimautsending under klimatoppmøtet i København, er ordstyrer. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle opprinnelig være vert for samlingen, men måtte prioritere et møte i Berlin. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er derfor vertskap for klimamøtet.

42 deltakere

Det er totalt 42 deltakere og foredragsholdere på symposiet. De kommer fra en rekke land, blant annet USA, India, Belgia, Frankrike og Tyskland, i tillegg til Norge som har flest representanter.

Symposiet går over tre dager, og avsluttes onsdag. På programmet står blant annet innlegg fra klimaforskere, diskusjon og båttur på Kongsfjorden. Der skal deltakerne, ifølge programmet, se klimaendringene i naturen med egne øyne.

Les mer om symposiet i fredagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!