Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Symposiet er avlyst

Fjorårets symposium hadde prominente gjester som kronprins Haakon, Gro Harlem Brundtland og forskningsminister Tora Aasland. Her er de på båttur på Kongsfjorden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Symposiet er avlyst

Askeskyen setter en stopper også for miljøsymposiet i Ny-Ålesund til helgen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.05.2011 kl 15:21

– Vi synes selvfølgelig det er kjempetrist. Dette har vi planlagt og jobbet mot i mange måneder, også blir det ikke noe av. I løpet av én uke skulle vi hatt tre viktige arrangementer, og nå er to av dem kansellert på grunn av askeskyen, sier direktør i Kings Bay, Roger Jakobsen. 

Giske kommer ikke

Rundt 60 personer var ventet til Ny-Ålesund i forbindelse med symposiet. På gjestelista stod blant andre energiministeren i India og miljøministeren i Sverige. Næringsminister Trond Giske (Ap) skulle være vert. Han skulle også delta i et ministermøte torsdag. På grunn av askeskyen er Svalbard-turen til Giske avlyst. 

– Har dere vurdert å flytte eller utsette symposiet?

– Det har vært diskutert om vi skulle flytte det et annet sted eller utsette det til høsten. Men Ny-Ålesund er merkevaren vår, og deltakerne forventer å få komme til forskningslandsbyen på kanten av polhavet. Derfor ønsket vi ikke å flytte det. Foredragsholderne og gjestene som skulle kommet har ordreboka full flere måneder fram i tid, og derfor er det også vanskelig å flytte symposiet, svarer Jakobsen. 

Viktig åpning

Åpningen av Amundsenvillaen i Ny-Ålesund, som skal gå av stabelen lørdag, regner imidlertid Jakobsen blir noe av. 

– Vi anser det som mest sannsynlig at åpningen går som normalt, selv om det er et lite forbehold på grunn av askeskyen, sier han. 

– Hva gjør dere hvis også dette arrangementet må avlyses?

– Da må vi vurdere å utsette det til høsten. Men det må komme innenfor Nansen-Amundsen-året, svarer Jakobsen. 

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!