Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset har krevd for høye egenandeler i tolv år

Grovt betalt: Det har kostet førti prosent mer å gå til spesialister i kirurgi ved Longyearbyen sykehus, selv om disse utførte vanlige, allmennmedisinske legekonsultasjoner. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Sykehuset har krevd for høye egenandeler i tolv år

Longyearbyen sykehus har tatt mer betalt for vanlige legebesøk hvis legen var kirurg. Ingen kan forklare hvorfor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2014 kl 11:39

I tolv år har det vært rein bingo hvor mye du betaler i egenandel på Longyearbyen sykehus for en vanlig legekonsultasjon. Hvis legen du får time hos er en av spesialistene i allmennmedisin, betaler du 186 kroner. Men hvis legen er kirurg, må du betale 315 kroner – selv om tjenesten er nøyaktig den samme.

Nå sier Helsedirektoratet stopp.

«Egenandelbetalingen skal avspeile den tjenesten pasienten har fått», skriver de i et brev til sykehuset.

Les også: - Har holdt folk for narr

Legger seg flat
Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus legger seg flat.

– Jeg beklager dette og kan ikke forklare hvorfor det har vært sånn, sier Aksel Bilicz, som ble konstituert avdelingsleder for to år siden og fikk stillingen permanent fra nyttår i fjor.

– Jeg fikk opplyst internt da jeg begynte at det alltid har blitt gjort på denne måten, og må ta det på min kappe at jeg ikke har undersøkt mer, sier Bilicz.

Les også: Helsedirektoratet skal granske sykehuset

Uklare avtaler
Kilder ved sykehuset som Svalbardposten har vært i kontakt med, hevder at det var Trygdekontoret i Tromsø som i 2002 instruerte sykehuset i å ta spesialistpriser for kirurger som utførte allmennmedisinske oppgaver.

I et brev fra Longyearbyen sykehus til Tromsø Trygdekontor 21. januar 2002 skriver daværende avdelingsoverlege Tore Dahlberg om praksisen som hadde vart fram til da:

«På allmennmedisinske konsultasjoner anvender alle leger normaltariff for allmennpraksis. Kirurgen anvender spesialisttariff for de kirurgiske inngrep og konsultasjoner.»

Avdelingsleder Aksel Bilicz har forsøkt å spore opp avtalen mellom Trygdekontoret i Tromsø og Longyearbyen sykehus fra 2002, men har ikke funnet noe skriftlig dokumentasjon.

– Dette har pågått i mange år. Jeg begynte her i 2004, og det har vært sånn hele tiden. Jeg syntes det var litt rart, men sa meg tilfreds med svarene jeg fikk, sier han.

Les også: - Beklager, Svalbard

Tilbakebetaling
Bakgrunnen for at saken om egenandeler dukker opp nå, er at Longyearbyen sykehus gikk over til å rapportere inn legenes oppgjørskrav elektronisk i fjor høst. Men kravene fra spesialister som utførte allmennmedisinske oppgaver ble avvist. Da Bilicz tok kontakt med Helseøkonomiforvaltningen (Helfo), fikk han vite at dette ikke var mulig. Etter hvert kom Helsedirektoratet på banen og slo fast at det er type behandling som er avgjørende for taksten sykehuset kan kreve.

– Har dere vurdert å betale tilbake pengene?

– Det vil bli en enorm jobb. For hvem skal ha tilbakebetalt hva? Jeg har vel tenkt som så at når man har et frikort på 2.105 kroner i året, så er det ingen som blir ruinert av dette, sier Bilicz.

Gjør endringer
Som følge av brevet fra Helsedirektoratet blir det nå endringer ved Longyearbyen sykehus.

– Disse takstene har blitt holdt i hevd fram til 2014. Men nå ordner vi opp i dette, sier han.

Det betyr at fra nå betaler du 186 kroner i egenandel for alle allmennmedisinske konsultasjoner på sykehuset – uansett hvem som utfører dem. Først når du trenger kirurgisk eller ortopedisk spesialisttjeneste, må du opp i 315 kroner.

Gallup

Flere pasienter ved Longyearbyen sykehus har betalt for mye i egenandel gjennom 12 år. Bør de få pengene tilbake?

Ja, det er rett og rimelig.
Nei, det blir for komplisert
Ikke så farlig. Det er bare snakk om småpenger.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!