Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sykehuset fyller 100 år

Rolf Hanoa skriver jubileumsbok for Longyearbyen sykehus, og stilte nylig opp de ansatte til bilde som skal brukes i boka. FOTO: Ole Magnus Rapp

Sykehuset fyller 100 år

Nå kommer boka.

Tekst:

Publisert:

Det er i år 100 år siden Longyearbyen fikk sitt første sykehus, og 25 år siden dagens sykehus sto ferdig. Slikt blir det bok av!

Overlege Rolf Hanoa har hatt mange roller i helsevesenet på Svalbard, og er godt i gang med en 150 siders historiebok om Longyearbyen sykehus.

– Det amerikanske kullselskapet som kom først hadde egen doktor, men først når Store Norske overtok i 1916 ble det bygd sykestue, sier han.

Hanoa påpeker at svært få andre små sykehus rekker å bli 100 år før de slåes sammen, eller rasjonaliseres bort.

I dag er det 21 ansatte, blant dem fire leger, mens det for 100 år siden var en lege.

Rolf Hanoa har også selv vært lege i Longyearbyen, han har vært bedriftslege i Store Norske, jobbet for Arbeidstilsynet og vært lege ni sommersesonger i Ny-Ålesund. I arbeidet med bok går han gjennom mange skriftlige kilder, og lover mye spennende både til helse- og Svalbardentusiaster.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!