Svindyr ombygging

Å ruste opp og bygge om Næringsbygget vil koste 32 millioner kroner. Det synes enkelte lokalpolitikere er i meste laget.

Slik ser forslaget til ombygging ut. Vinduene på gateplan er byttet ut med store glassflater. Inngangen merket med grønt blir den nye hovedinngangen til bygningen
Publisert
Det blir dyrt å renovere og bygge om Næringsbygget. Prosjektet er beregnet til å koste 32 millioner kroner.
Lokalstyreleder Arild Olsen (A) er bekymret for at gjelden til Longyearbyen lokalstyre skal bli for høy.

I november i fjor vedtok lokalstyret å totalrenovere Næringsbygget, samt bygge det om slik at biblioteket får plass i førsteetasjen. Prosjektet innebar også delvis ombygging av Kulturhuset, slik at det blir felles inngang til både Kulturhuset og Næringsbygget. Kostnadsrammen var 16 millioner kroner.

Dobbelt så dyrt

Nå viser det seg at prosjektet ikke lar seg gjennomføre til den tenkte prisen. Jobben har vært ute på anbud, og nå er prosjektet priset til 32 millioner kroner. Det bekymrer enkelte, og i møtet i Administrasjonsutvalget torsdag ble det debatt.

– Jeg er bekymret for hvor mye gjeld vi etter hvert får totalt sett. Vi har mange store prosjekter som kommer. Blant annet ønsker vi å bygge ny idrettshall og et nytt torg. Jeg mangler verktøyet som kan fortelle meg hvor mye gjeld vi får og hvor mye vi kan tåle, sa lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Tommelfingerregelen i kommune-Norge er at hvis man får like mye i gjeld som man har i den årlige rammen, bør varselklokkene begynne å ringe. Det er estimert at Longyearbyen lokalstyre ha en gjeldsgrad som nærmer seg dette ved utgangen av 2019.

Flere alternativ

Administrasjonen har lagt fram to alternativ for Næringsbygget. Alternativet til full ombygging er å kun innlemme biblioteket, som i dag leier lokaler i toppetasjen på Lompensenteret, i Næringsbygget. Dette alternativet har en prislapp på 7,2 millioner kroner.

Problemet med dette er at det ikke inkluderer å oppgradere det tekniske anlegget, som er modent for utskiftning. Dette er kostnader som må tas før eller siden uansett, og jo lenger man venter, jo større blir kostnadene.

Bruke pengene annerledes

Administrasjonsutvalget diskuterte lenge og vel. Arild Olsen så lenge ut til å ville støtte det billigste alternativet, men under avstemningen gikk han likevel for totalrenoveringen, slik at forslaget fikk flertall to mot en. Kristin Furu Grøtting (V) stemte også for forslaget.

Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG) stemte for det minst omfattende alternativet.

– Jeg ønsker en bredere politisk debatt om saken. Kanskje er det slik at vi burde la prosjektet ligge i noen år, og heller bruke penger på noe annet. For eksempel et nytt torg, sa hun.

Saken skal opp til behandling i lokalstyret kommende tirsdag.

Powered by Labrador CMS