Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Sviktende grunnlag

Reiselivssjef Ronny Brunvoll er kritisk til Sysselmannens avslag på søknaden til Jason Roberts om å få lande med helikopter på Kvitøya. Han mener prosjektet vil være positivt i en formidlingssammenheng. FOTO: Christopher Engås

– Sviktende grunnlag

Svalbard Reiseliv mener det er behov for denne dokumentaren, og beklager at Sysselmannen stikker kjepper i hjulene for den.

Tekst:

Publisert:

Reiselivssjef Ronny Brunvoll mener formålet med de to helikopterlandingene i høyeste grad forsvarer at det gis dispensasjon.

Økt kunnskap

Få ekspedisjoner er mer myteomspunnet enn ballongferden til Salomon August Andrée, og mange spørsmål står fortsatt ubesvart. Som reiselivssjef ser Brunvoll det som sin oppgave å bidra til økt kunnskap om og forståelse for naturen og de menneskeskapte historiene på Svalbard.

«En moderne gjenfortelling av ingeniør Andrées ballongekspedisjon vil derfor være velkomment sett fra et formidlingsståsted i reiselivet», skriver han i sin uttalelse.

Kan trekke turister

Brunvoll peker videre på Kulturdepartementets incentivordning for film- og TV-produksjoner i Norge, som har fått bred politisk støtte. Det er kjent at film- og TV-eksponering kan bidra til utvikling av reiselivet, og en moderne dramatisering av Andrées tragedie kan, ifølge Brunvoll, være med på å tiltrekke flere ønskede utenlandske gjester til Svalbard.

Sviktende grunnlag?

Reiselivssjefen mener det er «sterk politisk forankring på toppnivå» for å tillate film- og TV-produksjoner i Norge. Men:

«Paradokset i denne saken er at vi har med en produksjon som faktisk ønskes filmet i Norge, nærmere bestemt på Kvitøya, men som altså ikke blir gitt anledning til dette av Sysselmannen. Vi stiller derfor spørsmål ved om beslutningen er fattet på sviktende grunnlag», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Også Svalbard Museum har uttalt seg støttende om en moderne gjenfortelling om ingeniør Andrées ballongferd.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!