Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svein Jonny var med på oppturen

Svein Jonny Albrigtsen holder seg orientert om det som skjer med arbeidsplassen, og krysser fingrene for Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Krysser fingrene for arbeidsplassen

Svein Jonny var med på oppturen

Nå er han med på tidenes nedtur i Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2015 kl 18:23

– Det blir veldig spesielt, litt ironisk. Man får jo håpe at det blir et jubileum med verdighet. At det er gruvearbeidere igjen, at ikke alle er borte, sier Svein Jonny Albrigtsen.

I oktober er det 30 år siden han hadde sin første arbeidsdag i Store Norske. Neste år fyller Store Norske 100 år. I tillegg har det da vært drift i 50 år i gruva han jobber i, Gruve 7.

– Vi er jo glade i arbeidsplassen vår. Dette er den verste krisa jeg kan huske. Det har vært kriser før, men aldri sånn som nå. Det blir jo en annen stemning, alle går og venter, framholder han.

Kvart milliard

Det er tirsdag kveld og han har skrudd på TV-en for å se om det er noen nyheter og Store Norske. På bordet i leiligheten ligger avisa med tittelen om at kullframtida kan bli avgjort.

Torsdag, om to dager møtes styret for å gå igjennom halvårsresultatet, men aller viktigst: det skal vurdere om kulldriften skal fortsette eller innstilles.

Møtet er dagen etter at Svalbardposten har gått i trykken, men bakgrunnen for styremedlemmene er tall som viser at Statens kjøp av eiendommer sikret inntekter på over en kvart milliard kroner. Inntektene fra kullsalget utgjorde 8,6 millioner.
Totalt sett ser tallene bedre ut: Driftskostnadene er bedre enn ventet, den nye strossa i Svea virker som den skal og det har blitt færre fraværsskader.

Resultatet før skatt ble et underskudd på 234,4 millioner kroner første halvår. Store Norske har i vår realisert et tap på valutakontrakter på 260 millioner kroner, samtidig som avskrivinger fra de tre første månedene er tilbakeført. Og salget av eiendommer som følge av avtalen med staten har gitt en regnskapsmessig gevinst på 245 millioner kroner.
Ordinært driftsresultat er dermed snaue 30 millioner kroner mot et underskudd på snaue 80 millioner kroner på samme tid i fjor.

LES OGSÅ: – Vi har levert, men markedet er ikke med oss

«Store tilførsler»

Men kullprisen er lav og forwardkurven – beregningene om framtidige kullpriser – ligger nå 13-14 dollar tonnet under det Store Norske trenger for å greie å gå i balanse. Da er kuttene og ekstra inntekter fra premium-kullet til metallurgisk industri fra Lunckefjellgruva medregnet.

Et alternativ er å vente med avgjørelsen om oppfaring i Lunckefjell. Det betyr i så fall et større driftsbrudd.

«Blir det betydelige forsinkelser i forhold til dette vil det kreve så store tilførsler av ekstra likviditet at det kan bli vanskelig å fortsette kullutvinningen. Det innebærer at kullvirksomheten i utgangspunktet da avsluttes i løpet av 2016», skriver Store Norske i halvårsrapporten som ble behandlet i styret.

– Vi har levert, men markedet er ikke med oss, sa administrerende direktør Wenche Ravlo i Svalbardposten forrige uke.

Kriser før

– Du har vært med på den største oppturen til Store Norske?

– Jeg har jo det. Det er sånt man husker, sier Albrigtsen som i tillegg har jobbet i Gruve 3 og Svea Vest.

– Det var drømmeproduksjon. Man hadde aldri trodd at man skulle produsere fire millioner tonn. Gruva skulle egentlig vare i 30 år, vi drev den ut på halve tida.

– Hva tenker du om det i dag?

– Vi hadde jo mye gjeld som skulle betales, og mye skulle skje. Så sånn sett er jeg glad for at vi tok ut mer og ble gjeldfri, for ellers hadde ting kanskje skjedd tidligere. Vi har hatt bedre økonomi og stått imot.

– Tenkte dere noen gang på at det kunne snu?

– Selvfølgelig. Vi hadde jo hatt lave kriser før, men den gang var det jo statsoverføringer. Og det er jo ingenting som vokser inn i himmelen, sier han og forteller om kullpriser på over 200 dollar tonnet.
– I dag kan man bare drømme om det.

– Og i dag er det nede på rundt 53 dollar?

– Det har jo vært lavt før, for å si det sånn. Om jeg ikke husker feil, var den under 40 dollar en gang. Men da var det statsbudsjett. Det gikk jo, men i dag er det jo andre kostnader.

Rask info

Egenkapitalandelen som i fjor på denne tiden var på 65,1 prosent, er nå redusert til 15,5 prosent. Store Norske har en rente på kriselånet på 15 prosent, og mens USA har lansert planer som innebærer mindre bruk av kull, sliter kinesisk økonomi, mens oljeprisene når nye bunner.

Samtidig jobber Store Norske Momentum med å skape nye arbeidsplasser, og i september er det offisiell åpning av Gruve 3-museet. Før jul skal det etter planene avklares om det blir investeringer på Svea Arctic Research Infrastructure (SARI), mens Hotellneset skal bygges ut til basefunksjon. Men det skjer ikke over natta.

For tiden er det rundt 270 ansatte i Store Norske. Av ansatte i Svea anslår Albrigtsen at rundt 70-80 prosent pendler til fastlandet. Store Norske har også regnet på nedlegging av Gruve 7.

– Tør man å planlegge?

– De som har familie og små unger tør jo ikke å planlegge lenger fram. De sitter vel på gjerdet og tør ikke ta opp lån eller slikt. For min del så nytter det ikke å sette seg ned og gråte for det. Livet må gå videre. Man må bare leve som vanlig, men jeg er ikke i tvil om at det er noen som tenker mye. Jeg håper at informasjonen kommer raskt, så man slipper å vente.

– Kan du sett for seg andre jobber?

– Da må jeg reise ned til fastlandet og søke på tunnel og anlegg og slik som jeg kan. Ellers må jeg hive meg på turismen og være guide i gruva kanskje, sier han.
– Jeg har stort sett bodd i Longyearbyen. Det er her man føler at man hører hjemme, for å si det sånn.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!