Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svein flyr høyt på hytta

Svein (til høyre) har mange gode historier på lager. Her er han på «hobbyrommet». FOTO: Eirik Gyllensten

Svein flyr høyt på hytta

Hytta til «byens eldste guttunge» har bedre forbindelse med omverdenen enn mesteparten av fastlands-Norge.

Tekst:

Publisert:

– Velkommen, velkommen.

Svein Nordahl (64) tar imot oss med åpne armer og et stort smil. Han bor på hytta si i Bjørndalen, ganske nøyaktig 8,2 kilometer fra Longyearbyen. Her har han blant annet fire datamaskiner, et stort antall TV-kanaler, og en diger flysimulator.

Internetthastigheten på den lille hytta, «Alzheim», på 78 grader nord, er på 50 megabit per sekund. Det er den høyeste hastigheten Telenor leverer.

Teknofreak

Svein er en selverklært teknofreak. Fascinasjonen for data og teknologi har han hatt siden han var en neve stor.

– Jeg bygde min første radio da jeg var syv-åtte år gammel, og da jeg bodde i Gruvedalen hadde jeg åtte datamaskiner. Jeg har drevet med data siden før de første pc-ene kom i 1982, forteller han.

I stua har han en kraftig 3D-prosjektor som lyser opp et over tre meter bredt lerret. Dette bruker Svein til å se film med 3D-briller, eller som flysimulator. Entusiasten, som har fløyet privat småfly, og drevet med flybygging i 30 år, har bygget sin egen cockpit på hytta, av deler han har kjøpt på nettet.

«Byens eldste guttunge»

64-åringen kaller seg «byens eldste guttunge». Han er opprinnelig fra Vesterålen, men har bodd på Svalbard i over 25 år, helt siden Svalbard ble åpnet for folk flest 1. januar 1989. Svein kom opp dagen etter, og bosatte seg etter hvert på hytta i Bjørndalen, hvor all strøm er drevet på aggregat.

– Når det er strømbrudd i Longyearbyen, sitter jeg ute på hytta og surfer på nettet, sier han med et lurt smil.

Norges mest digitaliserte

Det var Telenor Norge som hadde invitert journalister fra høyt og lavt med på en rundtur i Longyearbyen og omegn, for å vise hva selskapet har fått i stand her oppe. Mandag morgen sto kundebesøket hos Svein på programmet.

Administrerende direktør i Telenor Svalbard AS, Harald Fagermoen, forteller at Longyearbyen er Norges mest digitaliserte samfunn.

– Du kan få 100 TV-kanaler der ute hvis du vil. Det er ganske spesielt at hyttefeltet ikke har innlagt vann og kloakk, men mye bedre internettforbindelse enn de fleste steder på fastlandet, sier han.

Wall Street Journal sin nordiske korrespondent var blant de som hadde funnet veien til Svalbard.

– De var interessert fordi vi er et av verdens største mobilselskap, sier Fagermoen.

«Alzheim»

Svein forteller gode historier med entusiasme foran den lille forsamlingen som har samlet seg i stua hans. Blant annet om opprinnelsen til navnet på hytta.

– Det er en tradisjon på Svalbard at hyttenavnene slutter på bu, ly eller heim. Jeg tenkte at «Alzheim» må jo være et godt sted å bli gammel, og da er jeg også unnskyldt hvis jeg begynner å glemme ting.

Se bildet større

Svein viser frem sine flyegenskaper, med hjemmelagd cockpit og tre meter bredt lerret. FOTO: Eirik Gyllensten

Se bildet større

Norges mest digitaliserte hytte? FOTO: Eirik Gyllensten

Faktaboks

Bredbånd via fiber

Bredbånd via en fiberkabel har større kapasitet og bedre stabilitet enn via andre teknologier. Fiber overfører datasignaler ved hjelp av lys – i lysets hastighet – og har tilnærmet ubegrenset kapasitet. Det er altså kun utstyret som setter begrensninger for hvilken hastighet man kan få. Fiberkabelen kan også brukes til å koble opp telefoni og TV.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!