Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svea Nord-brannen til retten

UENIGE: Store Norske stevner sine forsikringsselskaper etter brannen i Svea Nord i fjor sommer fordi de ikke kommer til enighet. Kripos har konkludert med at brannen startet i forbindelse med sveisearbeid. FOTO: Birger Amundsen

Svea Nord-brannen til retten

Store Norske stevner sine forsinrings-selskaper for Nord-Troms Tingrett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ifølge administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske er det samlede kravet til forsikringsselskapene etter brannen på litt over 800 millioner kroner.
Selskapene som nå er saksøkt er Underwriters at Lloyds, Gjensidige Forsikring, If Skadeforsikring og AIG Europe. Stevning er sendt inn av advokatfirmaet Havvind Vislie på vegne av Store Norske.

Ikke tvist om størrelsen
Advokat Johan Fredrik Remmen i Havvind Vislie understreker at det fortsatt er kontakt mellom partene, og at det ikke er tvist om størrelsen på erstatningsbeløpet som er årsak til at Store Norske stemner sine forsikringsgivere.
– Uenigheten er såpass stor at det ikke har vært mulig å komme i mål med forhandlingene, sier Remmen.
Robert Hermansen avviser at saken vil få konsekvenser for Store Norske.
– Vi har valgt å få saken rettslig prøvd, det er relativt vanlig i slike omfattende saker, sier han.

Arbeidstilsynet
Sysselmannen og Kripos har avsluttet etterforskningsarbeidet av brannen. Kripos konkluderte med at årsaken til brannen høyst sannsynlig skyldtes at apparatet som kontrollerte sveisearbeidet ikke kuttet strømmen da det oppsto kortslutning i varmetrådene i skjøtemuffen.
Saken ligger fortsatt på bordet hos Arbeidstilsynet i Nord-Norge. Juridisk rådgiver Otto Bjarte Johnsen hos Arbeidstilsynet regner med at en tilrådning skal være klar i løpet av november.
– Det er Sysselmannen som avgjør om noen skal straffes eller om saken skal henlegges, vi gir bare tilrådning, sier Johnsen.

Sikkerhetsforskriften
Spørsmålet er om utstyret som ble brukt til sveisearbeidet var egnet til bruk i en brannfarlig kullgruve. Med andre ord om Store Norske viste nok aktsomhet. Skulle Store Norske få en foretaksbot på grunn av uaktsomhet, vil det også få konsekvenser for forsikringsutbetalingen.
– Forsikringsgiverne tok i sin tid forbehold om eventuelle brudd på sikkerhetsforskriften. Det forbeholdet har de ikke hevet ennå, sier advokat Johan Fredrik Remmen.

Remmen vil ikke spekulere i avkorting på grunn av brudd på sikkerhetsforskriften.
– Etter vår mening har det ikke vært brudd på sikkerhetsforskriften. Jeg vil heller ikke prosedere saken i media, fastslår Remmen.

Trygg og rolig
Forsikringsselskapene har så langt utbetalt rundt 200 millioner kroner til Store Norske. Robert Hermansen sier at Store Norske har tatt budsjettmessig høyde for forsinket utbetaling av resterende forsikringspenger.
– Vi har regnet med at det skal være klart i løpet av første halvår neste år, men vi har også tatt høyde for ytterligere forsinkelser. Vår bankforbindelse er orientert om saken. Jeg føler meg trygg og rolig, dette kan på ingen måte velte Store Norske, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!