Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svart senker natten seg

Massi Anna Tokle Yri ble valgt til Lucia ved loddtrekning. Etter henne går Maya Pedersen, Thor Alexander Provido Gundersen og Joar Varpe. FOTO: Birger Amundsen

Svart senker natten seg

I dag er det spede barnerøster, lys og lussekatter over hele byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2010 kl 12:42

13. desember er Luciadagen, og det ble markert med Luciatog på biblioteket. Barna fra Kullungen barnehage gikk i tog for foreldre og andre besøkende, og delte ut lussekatter til dem som ville ha.

Martyr

Vi feirer dagen til minne om Lucia, en siciliansk helgen som skal ha lidd martyrdøden, trolig i år 304. Ifølge Store norske leksikon finnes det mange legender om hennes fromhet, men det er tvil om de er historisk riktige.

En av historiene er at da Lucia ble drept, var det en liten stallgutt som så det, og dermed også ble drept. Dermed minnes vi både Lucia og den lille stallgutten når barna går i tog.

Tysk og svensk

Ifølge Store norske leksikon stammer skikken med Lucia-brud med et følge av terner, fra Tyskland. Skikken fikk innpass i svensk overklasse på 1600- og 1700-tallet. Siden er den overført til de fleste europeiske land. 

Navnet «Lucia» stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!