Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svart senker natten seg

Massi Anna Tokle Yri ble valgt til Lucia ved loddtrekning. Etter henne går Maya Pedersen, Thor Alexander Provido Gundersen og Joar Varpe. FOTO: Birger Amundsen

Svart senker natten seg

I dag er det spede barnerøster, lys og lussekatter over hele byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2010 kl 12:42

13. desember er Luciadagen, og det ble markert med Luciatog på biblioteket. Barna fra Kullungen barnehage gikk i tog for foreldre og andre besøkende, og delte ut lussekatter til dem som ville ha.

Martyr

Vi feirer dagen til minne om Lucia, en siciliansk helgen som skal ha lidd martyrdøden, trolig i år 304. Ifølge Store norske leksikon finnes det mange legender om hennes fromhet, men det er tvil om de er historisk riktige.

En av historiene er at da Lucia ble drept, var det en liten stallgutt som så det, og dermed også ble drept. Dermed minnes vi både Lucia og den lille stallgutten når barna går i tog.

Tysk og svensk

Ifølge Store norske leksikon stammer skikken med Lucia-brud med et følge av terner, fra Tyskland. Skikken fikk innpass i svensk overklasse på 1600- og 1700-tallet. Siden er den overført til de fleste europeiske land. 

Navnet «Lucia» stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!