Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svart senker natten seg

Massi Anna Tokle Yri ble valgt til Lucia ved loddtrekning. Etter henne går Maya Pedersen, Thor Alexander Provido Gundersen og Joar Varpe. FOTO: Birger Amundsen

Svart senker natten seg

I dag er det spede barnerøster, lys og lussekatter over hele byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2010 kl 12:42

13. desember er Luciadagen, og det ble markert med Luciatog på biblioteket. Barna fra Kullungen barnehage gikk i tog for foreldre og andre besøkende, og delte ut lussekatter til dem som ville ha.Martyr


Vi feirer dagen til minne om Lucia, en siciliansk helgen som skal ha lidd martyrdøden, trolig i år 304. Ifølge Store norske leksikon finnes det mange legender om hennes fromhet, men det er tvil om de er historisk riktige.

En av historiene er at da Lucia ble drept, var det en liten stallgutt som så det, og dermed også ble drept. Dermed minnes vi både Lucia og den lille stallgutten når barna går i tog.Tysk og svensk


Ifølge Store norske leksikon stammer skikken med Lucia-brud med et følge av terner, fra Tyskland. Skikken fikk innpass i svensk overklasse på 1600- og 1700-tallet. Siden er den overført til de fleste europeiske land. 

Navnet «Lucia» stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!