Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SvalSat utvider på Platåberget

En ny antenne reiser seg på Platåberget, den 36. i rekken. Antennen skal brukes til å betjene en ny serie jordobservasjonssatellitter som skal skytes opp i årene framover. FOTO: Birger Amundsen

SvalSat utvider på Platåberget

SvalSat ruster seg for framtiden og utvider horisontalt og vertikalt. Arbeidet er i gang med utvidelse av stasjonsbygningen samt en ny antenne som reiser seg.

– Vi utvider stasjonsbygningen med nærmere 500 kvadratmeter. Halvparten inngår i utstyrshallen, som dermed blir doblet i størrelse. Resten av arealet skal brukes til lager, sier stasjonssjef Sten-Christian Pedersen ved satellittstasjonen.

Pedersen forklarer at utvidelsen av stasjonsbygningen skyldes oppskytingen av miljøovervåknings-satellitten Sentinel. Den første vil bli skutt opp i løpet av året, deretter følger fire til i serien av miljøsatellitter.

Det var i fjor høst at den europeiske romforskningsorganisasjonen ESA besluttet at SvalSat skal være en av hovedstasjonene for betjening av Sentinel-satellittene.

– Utvidelsen var nødvendig for å få plass til alt utstyret i tilknyning til Sentinel, sier stasjonssjefen.


36 antenner

SvalSat er den viktigste bakke­stasjonen for nedlesing av data fra vær- og miljøsatellitter i polar bane. Det skyldes den gunstige plasseringen lengst nord på kloden, samt den superraske fiberoptiske kabelen på havbunnen mellom Svalbard og fastlandet. Siden den spede begynnelsen i 1996, har antenne­parken på Platå­berget stadig vokst seg utover fjellplatået ved Longyearbyen. Samlet med stort og smått er det 35 antenner på fjellet.

Om ikke lenge vil antenne nummer 36 stå ferdig. Arbeidet med å reise den, startet for noen uker siden. To amerikanere fra selskapet som har levert antennen, forteller at de startet arbeidet mens det ennå var «pitch-dark». De to hutrer der de står frampå fjellet, med utsyn over så godt som hele Isfjorden. Å omsider kunne se omgivelsene, gjør inntrykk på de to, som aldri tidligere har vært på Svalbard.


Risikofylt bygging

Sten-Christian Pedersen forteller at det er første gang det bygges antenne vinterstid, og at de så langt har hatt været på sin side.

Som alle de andre antennene på Platåberget skal også denne beskyttes mot været av en radom, en antennekuppel satt sammen av elementer. Antenneparabolen har en diameter på noe over elleve meter. Radomen er 17 meter i diameter og vil bli en av de største i antenneparken.

Det mest kritiske er å bygge radomen. Tar vindene tak i de store elementene under monteringen vil de lett kunne skades. I tillegg er selve konstruksjonen sårbar inntil den er lukket.


Energibesparelse

Stasjonssjef Pedersen forteller at samtidig som utstyrsparken vokser og stasjonsbygningen utvides, gjennomføres energi­økonomisering av anlegget.

– Varmen fra utstyret skal brukes til å varme opp stasjonsbygningen, som etter utvidelsen vil være nærmere 1.500 kvadratmeter, sier han.

Varmen fra det tekniske utstyret har så langt blitt ventilert ut i luften. Nå brukes varmepumper til å omgjøre varm luft til varmt vann, som så sirkuleres i radioatorer.

– Vi regner med at investeringene vil være betalt innen tre år. Vi kommer også til å gjøre analyser av strømforbruket, for å se på hvor mye det er blitt redusert, sier Pedersen.

Nøkkelord

Se bildet større

Utvidelsen av stasjonsbygningen skjer mot sørøst (t.h.), og ruver lite til tross for sine 500 kvadratmeter. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Stasjonsbygningen på Platåberget. Herfra dirigeres all datatrafikk mellom bakken og satellittene som svever over himmelbuen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Sten-Christian Pedersen er stasjonssjef ved SvalSat. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!