Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SvalSat fortsetter å vokse

Satellittstasjonen på Platåberget har vokst voldsomt siden etableringen for 15 år siden. FOTO: Birger Amundsen

SvalSat fortsetter å vokse

Forrige uke besluttet den europeiske romfartsorganisasjonen ESA at SvalSat skal ha hovedansvaret for å betjene en ny serie jordobservasjonssatellitter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.11.2011 kl 10:22

– Vi skal være hovedstasjon for Sentinel-satellittene. Den første i en serie på tre satellitter skytes opp i 2013. Til sommeren vil det derfor bli bygd to nye antenner på Platåberget, sier Rolf Skatteboe.

Skatteboe er administrerende direktør i Kongsberg Satellite Services (KSAT), som eier og drifter Svalbard Satellittstasjon, SvalSat.

Store investeringer

Siden den spede begynnelsen i 1996 er det så langt ifølge han investert for rundt 750 millioner kroner på fjellplatået over flyplassen i Longyearbyen.

SvalSat er blitt en viktig arbeidsplass med 25 ansatte, og en rekke sekundærtjenester. Skatteboe sier at Sentinel-prosjektet, sammen med en rekke andre oppdrag, vil føre til flere ansatte på stasjonen.

Navigasjon

SvalSat har en svært sentral rolle i det europeiske satellitt-navigasjonssystmet Galileo. De to første Galileo-satellittene ble skutt opp forrige måned. Neste sommer vil ytterlig to satellitter i systemet bli skutt opp.

Skatteboe understreker at SvalSats viktigste fortrinn er beliggenheten. Den gjør at data fra alle satellitter i polar bane kan lastes ned på stasjonen. Strømmen av data blir sendt med lysets hastighet videre til brukerne i sør gjennom fiberkablene.

SvalSat brukes også i stor grad til å kontrollere tilstanden på satellittene. Aktører fra hvor som helst i verden kan ha kontakt med sin satellitt gjennom SvalSat.

Militært samrøre

SvalSat har fått mye oppmerksomhet den siste tiden på grunn av påstander om samrøre med militære interesser og brudd på Svalbardtraktaten. Dette tilbakeviser Rolf Skatteboe. Påstandene kommer fram i en bok skrevet av journalist Bård Wormdal.

– Vi leverer overhodet ikke data til militære. Våre kunder er sivile romorganisasjoner eller sivile selskaper, sier Skatteboe.

Skatteboe understreker at SvalSat jevnlig blir kontrollert av Sysselmannen. Han viser også til forskriften for drift av bakkestasjoner på Svalbard, og at det skjer i overensstemmelse med Svalbardtraktaten. Post- og teletilsynet er også inne som kontrollinstans, sammen med Forsvarets forskningsinstitutt. Også i fjor ble problemstillingen omtalt.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!