Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SvalSat fortsetter å vokse

Satellittstasjonen på Platåberget har vokst voldsomt siden etableringen for 15 år siden. FOTO: Birger Amundsen

SvalSat fortsetter å vokse

Forrige uke besluttet den europeiske romfartsorganisasjonen ESA at SvalSat skal ha hovedansvaret for å betjene en ny serie jordobservasjonssatellitter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.11.2011 kl 10:22

– Vi skal være hovedstasjon for Sentinel-satellittene. Den første i en serie på tre satellitter skytes opp i 2013. Til sommeren vil det derfor bli bygd to nye antenner på Platåberget, sier Rolf Skatteboe.

Skatteboe er administrerende direktør i Kongsberg Satellite Services (KSAT), som eier og drifter Svalbard Satellittstasjon, SvalSat.

Store investeringer

Siden den spede begynnelsen i 1996 er det så langt ifølge han investert for rundt 750 millioner kroner på fjellplatået over flyplassen i Longyearbyen.

SvalSat er blitt en viktig arbeidsplass med 25 ansatte, og en rekke sekundærtjenester. Skatteboe sier at Sentinel-prosjektet, sammen med en rekke andre oppdrag, vil føre til flere ansatte på stasjonen.

Navigasjon

SvalSat har en svært sentral rolle i det europeiske satellitt-navigasjonssystmet Galileo. De to første Galileo-satellittene ble skutt opp forrige måned. Neste sommer vil ytterlig to satellitter i systemet bli skutt opp.

Skatteboe understreker at SvalSats viktigste fortrinn er beliggenheten. Den gjør at data fra alle satellitter i polar bane kan lastes ned på stasjonen. Strømmen av data blir sendt med lysets hastighet videre til brukerne i sør gjennom fiberkablene.

SvalSat brukes også i stor grad til å kontrollere tilstanden på satellittene. Aktører fra hvor som helst i verden kan ha kontakt med sin satellitt gjennom SvalSat.

Militært samrøre

SvalSat har fått mye oppmerksomhet den siste tiden på grunn av påstander om samrøre med militære interesser og brudd på Svalbardtraktaten. Dette tilbakeviser Rolf Skatteboe. Påstandene kommer fram i en bok skrevet av journalist Bård Wormdal.

– Vi leverer overhodet ikke data til militære. Våre kunder er sivile romorganisasjoner eller sivile selskaper, sier Skatteboe.

Skatteboe understreker at SvalSat jevnlig blir kontrollert av Sysselmannen. Han viser også til forskriften for drift av bakkestasjoner på Svalbard, og at det skjer i overensstemmelse med Svalbardtraktaten. Post- og teletilsynet er også inne som kontrollinstans, sammen med Forsvarets forskningsinstitutt. Også i fjor ble problemstillingen omtalt.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!