Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardveteran stiller ut

Olaf Storø (t.v.), Anne Lise Klungseth Sandvik og Arve Lindvig står bak utstillingen på Funken. Her med ett av to Knut Lindvig-bilder som er i bankens eie. FOTO: Birger Amundsen

Svalbardveteran stiller ut

Tirsdag åpner en utstilling med bilder av tidligere Store Norske-mekaniker Knut Lindvig (86) på Funken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2010 kl 08:00

– Folk i Longyearbyen valfartet til Knut Lindvigs utstillinger, den gang han ennå bodde på Svalbard, forteller Anne Lise Klungseth Sandvik. Sammen med Arve Lindvig, Lindvigs nevø, og billedkunstner Olaf Storø har hun tatt initiativ til utstillingen.

– Jeg har i mange år tenkt at det hadde vært artig å samle noen av hans bilder til en utstilling i forbindelse med Longyearbyens 100-års jubileum. Jeg fikk det ikke til den gang, men tanken har ikke forlatt meg, sier Sandvik.

Veterantreff

Utstillingen åpner samtidig som det er pensjonisttreff for tidligere Store Norske-ansatte på Funken.

Arve Lindvig forteller at Knut Lindvig ikke har vært på Svalbard siden han pakket sammen og flyttet tilbake til Kristiansand i 1991.

Lindvig var kjent som en dyktig kunstner i de årene han jobbet som mekaniker i Longyearbyen. Han malte også på oppdrag for folk, og syslet med forskjellige teknikker. Blant annet er det han som utformet støpemalen til tyfus-statuetten. En årlig statuett, formet som en hånd som griper om en kullklump, som deles ut under solfestarrangementet i mars.

Lindvig har også laget lysestaker til Svalbard kirke.

Fram i lyset

– Jeg synes han fortjener å komme fram i lyset som den folkekjære maleren han var. Selv hadde jeg aldri råd til å kjøpe et bilde av ham, og misunte alle som hadde ett av hans bilder hengende på veggen, sier Sandvik.

Ifølge henne var planen å stille ut de rundt 30 bildene på Huset, men etter å han tenkt seg om fant hun ut at Funken egnet seg bedre. Både fordi Lindvig og de andre veteranene skal bo der under treffet, og at Huset først åpner på ettermiddagen.

Private bilder

Bildene i utstillingen er stilt til disposisjon av folk som har Lindvigs kunst hengende på veggen i sitt hjem.

I tillegg stiller Lindvig med åtte bilder som er til salgs, samt opptrykk av en litografi med en gammel trevarde på Kapp Laila som motiv.

I de senere år har synet sviktet for Knut Lindvig. Derfor lager han ikke flere bilder.

 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!