Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardveteran stiller ut

Olaf Storø (t.v.), Anne Lise Klungseth Sandvik og Arve Lindvig står bak utstillingen på Funken. Her med ett av to Knut Lindvig-bilder som er i bankens eie. FOTO: Birger Amundsen

Svalbardveteran stiller ut

Tirsdag åpner en utstilling med bilder av tidligere Store Norske-mekaniker Knut Lindvig (86) på Funken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2010 kl 08:00

– Folk i Longyearbyen valfartet til Knut Lindvigs utstillinger, den gang han ennå bodde på Svalbard, forteller Anne Lise Klungseth Sandvik. Sammen med Arve Lindvig, Lindvigs nevø, og billedkunstner Olaf Storø har hun tatt initiativ til utstillingen.

– Jeg har i mange år tenkt at det hadde vært artig å samle noen av hans bilder til en utstilling i forbindelse med Longyearbyens 100-års jubileum. Jeg fikk det ikke til den gang, men tanken har ikke forlatt meg, sier Sandvik.

Veterantreff

Utstillingen åpner samtidig som det er pensjonisttreff for tidligere Store Norske-ansatte på Funken.

Arve Lindvig forteller at Knut Lindvig ikke har vært på Svalbard siden han pakket sammen og flyttet tilbake til Kristiansand i 1991.

Lindvig var kjent som en dyktig kunstner i de årene han jobbet som mekaniker i Longyearbyen. Han malte også på oppdrag for folk, og syslet med forskjellige teknikker. Blant annet er det han som utformet støpemalen til tyfus-statuetten. En årlig statuett, formet som en hånd som griper om en kullklump, som deles ut under solfestarrangementet i mars.

Lindvig har også laget lysestaker til Svalbard kirke.

Fram i lyset

– Jeg synes han fortjener å komme fram i lyset som den folkekjære maleren han var. Selv hadde jeg aldri råd til å kjøpe et bilde av ham, og misunte alle som hadde ett av hans bilder hengende på veggen, sier Sandvik.

Ifølge henne var planen å stille ut de rundt 30 bildene på Huset, men etter å han tenkt seg om fant hun ut at Funken egnet seg bedre. Både fordi Lindvig og de andre veteranene skal bo der under treffet, og at Huset først åpner på ettermiddagen.

Private bilder

Bildene i utstillingen er stilt til disposisjon av folk som har Lindvigs kunst hengende på veggen i sitt hjem.

I tillegg stiller Lindvig med åtte bilder som er til salgs, samt opptrykk av en litografi med en gammel trevarde på Kapp Laila som motiv.

I de senere år har synet sviktet for Knut Lindvig. Derfor lager han ikke flere bilder.

 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!