Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardsmykkets mor

Smykker deg: Lill-Kristin Karlsson har laget 687 smykker av svalbardkartet for hånd. Hun er klar for flere. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Svalbardsmykkets mor

Prins Karls Forland volder mest bry for Lill-Kristin Karlsson (45).

Tekst:

Publisert:

Det trillrunde, matte smykket som henger rundt halsen til Lill-Kristin, er et av mange hun har laget selv. Det skal vi komme tilbake til. Men først må vi 25 år tilbake i tid.

I 1989 dro 21 år gamle Lill-Kristin Petter­sen fra Vikhammer utenfor Trondheim til Longyearbyen for å ha sommerjobb som vaskehjelp på energiverket. Samtidig spedte hun på lønninga med noen ekstravakter på Huset. Det var Knut og Helen Flå, som er onkel og tante, som var døråpneren til Svalbard. De bor her fortsatt, samt søsteren Trine Fjerdingøy.

– Jeg ble helt forelska, og snakket så mye fint om stedet at jeg kunne fått jobb på hvilket som helst reisebyrå, sier hun.

Da sommerjobben var over, dro hun til Bergen for å begynne på gullsmedlinja.

– Egentlig skulle jeg bli trykker, men jeg var allergisk mot trykksverten som ble brukt. Så livet tok en litt annen retning, sier hun.

Neste sommer var hun tilbake på Svalbard for å kjempe mot kullstøvet på energiverket. Da sommeren var over, dro hun til Sverige for å få lærlingplass i Södra Unnaryd, et lite sted inne i skogen med 800 innbyggere. De var landets største på bunadsølv, eller dräktsilver, som det heter i Sverige.

Selv på slike små steder kan man møte den store kjærligheten. At han i tillegg var gullsmed, sier noe om livets tilfeldigheter. Etter hvert giftet de seg, og Lill-Kristin tok etternavnet Karlsson. Sammen startet de Gullverksta'n i Habo utenfor Jönköping.

Lill-Kristin hadde med seg en idé fra sin tid på Svalbard:

– Jeg la allerede da merke til at det var mange emaljesmykker her, men få finere smykker av høyere kvalitet.

Dermed lagde hun et smykke som hadde samme form som Svalbard. Materialet var gult eller hvitt gull. Kronen på verket var en diamant plassert der Longyearbyen ligger.

– Tanken er at smykket skal bety noe for den som bærer den, samtidig som at alle kan synes at det er fint, sier Lill-Kristin.

Smykkene sages ut for hånd – én og én – med et sagblad som er en halv millimeter tjukt. De største fjordene blir sirlig gravert inn, og det ligger i håndverkets natur at resultatet aldri blir helt likt. Det vanskeligste er å sørge for at Prins Karls Forland ikke faller av. I løpet av en dag kan hun lage rundt 15 stykker.

– Har du hjertet ditt et annet sted enn Longyearbyen, kan vi hjelpe deg med det, sier Lill-Kristin.

Av 687 smykker til nå, finnes det tre som skiller seg ut. Der er diamanten plassert i henholdsvis Ny-Ålesund, Svea og Mushamna.

I tillegg til kartsmykket, har Karlsson en stor kolleksjon med smykker som er inspirert av Svalbard. De bærer navn som Polarnatt, Midnattsol, Fullmåne, Nordlys og Istapp. Nå utvider hun kolleksjonen ytterligere, og i påsken var hun i Longyearbyen for å ta nye produktbilder. Bildene ble bra, men ikke alt gikk etter planen.

– Vi mistet en øredobb i sølv i Eskerfossen. Hvis noen finner den, skal de få et nytt sett øredobber i gull, sier Lill-Kristin.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardsmykket i gult og hvitt gull. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!