Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbards sårbarhet analysert

Energiverket og flyplassen i Longyearbyen er vurdert i ROS-analysen. Det samme gjelder brannfaren i trehusbebyggelsen. FOTO: Birger Amundsen

Svalbards sårbarhet analysert

Alvorlige ulykker med tap av menneskeliv har alltid vært en del av Svalbard. Sysselmannen har nå laget en analyse over alt som kan gå galt, og hvordan dette skal takles.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.03.2010 kl 11:00

– Det er første gang at det er gjennomført en samlet og systematisert risiko- og sårbarhetsanalyse for Svalbard, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Det er ett år siden Sysselmannen ble pålagt av Justis¬departementet å utarbeide en slik analyse for Svalbard, omtalt som ROS-analyse.

«Mandatet ga oss i oppdrag å utarbeide en analyse som omhandler hendelser i fredstid. Villede hendelser, slik som terrorisme og sabotasje er ikke omfattet av mandatet», skriver Olsen Ingerø i forordet til analysen.

Ekstreme forhold

Ingerø skriver videre: «Med utgangspunkt i vår geografiske plassering og de ekstreme klimatiske forhold som til tider gjør seg gjeldende på Svalbard, er konsekvensen av en svikt i kritisk infrastruktur eller en personlig feilvurdering ofte større her enn ved tilsvarende hendelser på fastlandet. Øygruppens plassering i forhold til fastlands-Norge, gjør at vi ikke kan påregne og få bistand før etter en viss tid, i verste fall vil det kunne gå flere døgn.»

Hele Svalbard

ROS-analysen tar for seg Longyearbyen, Svea, Ny-Ålesund, Barentsburg, stasjonene på Hopen og Bjørnøya, den polske stasjonen i Hornsund samt fangststasjonene.

Analysen peker på fem mulige hendelser som representerer de største sikkerhetsmessige utfordringene: Større ulykker i gruver, fly- og skipstrafikk. Svikt i kritisk infrastruktur, brann og skred samt svikt i tele- og dataforsyningen.

Som tiltak mot akutt forurensing til sjøs foreslås at det innføres totalt forbud mot tungolje «for å fjerne den mest ødeleggende kilden».

Helheten viktigst

Arbeidet med ROS-analysen er forankret i beredskapsrådet for Svalbard, som ble etablert i 2007. I rådet sitter representanter for de viktigste bedriftene og institusjonene på Svalbard.

– Det som er viktigst i ROS-analysen er helheten. Analysen er en kartlegging og krever oppfølging. I den forstand at det er foreslått en rekke tiltak som i neste omgang blant annet vil handle om økonomi, svarer Odd Olsen Ingerø.

Ingerø gjør det også klart at det ikke vil være mulig å ha en beredskap på Svalbard for alle eventualiteter. Ved større ulykker, som flyulykken i 1996 da 141 russere og ukrainere omkom, vil det være nødvendig med bistand fra fastlands-Norge.

Last ned og les hele analysen her.

Last ned vedlegg

ROSanalyse_Svalbard.pdf

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!