Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbards breer renner bort

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) ble informert om den dramatiske endringene av breene på Spitsbergen av isforsker Jack Kohler i Norsk Polarinstitutt. FOTO: Birger Amundsen

Svalbards breer renner bort

I løpet av et knapt døgn rakk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) å få med seg mye av klodens elendighet under besøket i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2013 kl 12:29

Til tross for at Kongsfjorden var isfri og dyrelivet labert, var det en begeistret miljøvernminister som ble vist rundt på fjorden av forsker Christian Lydersen og forskningsdirektør Nalân Koç i Norsk Polarinstitutt (NP).


Ringselen uteblir

Lydersen skulle egentlig vært ute på fjorden og drevet undersøkelser på ringsel (snadd), som han har drevet med i årevis. Inntil sjøisen de siste årene har uteblitt på grunn av høy sjøtemperatur. Lite eller ingen fjordis går i første omgang ut over ringselen, som kaster ungene (føder) i april.

Alle fjordene på vestsiden av Spitsbergen har tradisjonelt vært gode kasteområder for ringsel. Slik er det ikke lenger, og årsaken er fraværet av is på grunn av den globale oppvarmingen. Det bekymret miljøvernministeren.


Breene skrumper inn

Isforsker Jack Kohler i NP har i flere år drevet undersøkelser på forskjellige breer rundt Ny-Ålesund, blant annet på sørsiden.

Klimautviklingen har hatt stor effekt på breene på Svalbard, blant annet de laveste partiene av Austre Brøggerbreen.

– Siden 1995 har breen blitt 30 meter lavere akkurat her hvor vi står nå, forklarer Kohler.

Forskernes nitidige målinger viser at nedsmeltingen av breen har økt de siste årene, og at deler av Brøggerbreen vil ha rent bort i løpet av 30-40 år, om den negative utviklingen fortsetter.


Andre gangs besøk

Miljøvernministeren ankom Svalbard med ruteflyet torsdag, og reiste tilbake dagen etter. Besøket var hans andre på Svalbard. I slutten av mars i fjor var Solhjell i Ny-Ålesund sammen med kolleger i Nordisk ministerråd for miljø.

Svalbardposten har mer om besøket i neste nummer, SP-1813.

Nøkkelord

Se bildet større

Forsker Christian Lydersen (t.v.) i Norsk Polarinstitutt har i årevis drevet undersøkelser av sjøpattedyr rundt om på Svalbard. De siste årene har sjøisen uteblitt i Kongsfjorden. Her blir statsråden orientert om situasjonen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Til tross for mangelen på is på Kongsfjorden, og et heller labert dyreliv, var miljøvernminsteren begeistret over å være på fjorden. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!