Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbards breer renner bort

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) ble informert om den dramatiske endringene av breene på Spitsbergen av isforsker Jack Kohler i Norsk Polarinstitutt. FOTO: Birger Amundsen

Svalbards breer renner bort

I løpet av et knapt døgn rakk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) å få med seg mye av klodens elendighet under besøket i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2013 kl 12:29

Til tross for at Kongsfjorden var isfri og dyrelivet labert, var det en begeistret miljøvernminister som ble vist rundt på fjorden av forsker Christian Lydersen og forskningsdirektør Nalân Koç i Norsk Polarinstitutt (NP).


Ringselen uteblir

Lydersen skulle egentlig vært ute på fjorden og drevet undersøkelser på ringsel (snadd), som han har drevet med i årevis. Inntil sjøisen de siste årene har uteblitt på grunn av høy sjøtemperatur. Lite eller ingen fjordis går i første omgang ut over ringselen, som kaster ungene (føder) i april.

Alle fjordene på vestsiden av Spitsbergen har tradisjonelt vært gode kasteområder for ringsel. Slik er det ikke lenger, og årsaken er fraværet av is på grunn av den globale oppvarmingen. Det bekymret miljøvernministeren.


Breene skrumper inn

Isforsker Jack Kohler i NP har i flere år drevet undersøkelser på forskjellige breer rundt Ny-Ålesund, blant annet på sørsiden.

Klimautviklingen har hatt stor effekt på breene på Svalbard, blant annet de laveste partiene av Austre Brøggerbreen.

– Siden 1995 har breen blitt 30 meter lavere akkurat her hvor vi står nå, forklarer Kohler.

Forskernes nitidige målinger viser at nedsmeltingen av breen har økt de siste årene, og at deler av Brøggerbreen vil ha rent bort i løpet av 30-40 år, om den negative utviklingen fortsetter.


Andre gangs besøk

Miljøvernministeren ankom Svalbard med ruteflyet torsdag, og reiste tilbake dagen etter. Besøket var hans andre på Svalbard. I slutten av mars i fjor var Solhjell i Ny-Ålesund sammen med kolleger i Nordisk ministerråd for miljø.

Svalbardposten har mer om besøket i neste nummer, SP-1813.

Nøkkelord

Se bildet større

Forsker Christian Lydersen (t.v.) i Norsk Polarinstitutt har i årevis drevet undersøkelser av sjøpattedyr rundt om på Svalbard. De siste årene har sjøisen uteblitt i Kongsfjorden. Her blir statsråden orientert om situasjonen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Til tross for mangelen på is på Kongsfjorden, og et heller labert dyreliv, var miljøvernminsteren begeistret over å være på fjorden. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!