Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbards breer renner bort

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) ble informert om den dramatiske endringene av breene på Spitsbergen av isforsker Jack Kohler i Norsk Polarinstitutt. FOTO: Birger Amundsen

Svalbards breer renner bort

I løpet av et knapt døgn rakk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) å få med seg mye av klodens elendighet under besøket i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2013 kl 12:29

Til tross for at Kongsfjorden var isfri og dyrelivet labert, var det en begeistret miljøvernminister som ble vist rundt på fjorden av forsker Christian Lydersen og forskningsdirektør Nalân Koç i Norsk Polarinstitutt (NP).


Ringselen uteblir

Lydersen skulle egentlig vært ute på fjorden og drevet undersøkelser på ringsel (snadd), som han har drevet med i årevis. Inntil sjøisen de siste årene har uteblitt på grunn av høy sjøtemperatur. Lite eller ingen fjordis går i første omgang ut over ringselen, som kaster ungene (føder) i april.

Alle fjordene på vestsiden av Spitsbergen har tradisjonelt vært gode kasteområder for ringsel. Slik er det ikke lenger, og årsaken er fraværet av is på grunn av den globale oppvarmingen. Det bekymret miljøvernministeren.


Breene skrumper inn

Isforsker Jack Kohler i NP har i flere år drevet undersøkelser på forskjellige breer rundt Ny-Ålesund, blant annet på sørsiden.

Klimautviklingen har hatt stor effekt på breene på Svalbard, blant annet de laveste partiene av Austre Brøggerbreen.

– Siden 1995 har breen blitt 30 meter lavere akkurat her hvor vi står nå, forklarer Kohler.

Forskernes nitidige målinger viser at nedsmeltingen av breen har økt de siste årene, og at deler av Brøggerbreen vil ha rent bort i løpet av 30-40 år, om den negative utviklingen fortsetter.


Andre gangs besøk

Miljøvernministeren ankom Svalbard med ruteflyet torsdag, og reiste tilbake dagen etter. Besøket var hans andre på Svalbard. I slutten av mars i fjor var Solhjell i Ny-Ålesund sammen med kolleger i Nordisk ministerråd for miljø.

Svalbardposten har mer om besøket i neste nummer, SP-1813.

Nøkkelord

Se bildet større

Forsker Christian Lydersen (t.v.) i Norsk Polarinstitutt har i årevis drevet undersøkelser av sjøpattedyr rundt om på Svalbard. De siste årene har sjøisen uteblitt i Kongsfjorden. Her blir statsråden orientert om situasjonen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Til tross for mangelen på is på Kongsfjorden, og et heller labert dyreliv, var miljøvernminsteren begeistret over å være på fjorden. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!