Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardmiljøloven i Stortinget

Svalbardnaturen vil få enda bedre vern i svalbardmiljøloven. I dag skal Stortinget drøfte endringer i loven. Her Endalen, en av sidedalene til Adventdalen. FOTO: Birger Amundsen

Svalbardmiljøloven i Stortinget

Mandag behandles endringer i svalbardmiljøloven i Stortinget. Loven trådte i kraft i 2002, og blir nå et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard, ifølge miljøvernministeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2011 kl 08:43

Miljøvernminster Erik Solheim (SV) sier videre i en pressemelding fra Miljøverndepartementet (MD) at svalbardmiljøloven etter ti år i bruk har vist seg som et viktig redskap for å ivareta det sårbare naturmiljøet på Svalbard.

Solheim kaller endringene som er gjort i loven for en opprydding «som sikrer at loven er i samsvar med utviklingen på miljøområdet».

Unik villmarksnatur

Ifølge MD er svalbardmiljøloven det viktigste virkemiddel for å ivareta Stortingets mål om å ta vare på Svalbards unike villmarksnatur.

«Stortinget har bestemt at Svalbard skal være et av verdens best forvaltede villmarksområder, og at miljøvernhensyn skal veie tyngst i konflikt mellom miljøvern og andre interesser», skriver departementet i pressemeldingen.

Lovjusteringer

Forslaget til endringer i loven inneholder en rekke justeringer for å presisere gjeldende rett. Bruk av tungolje er alt forbudt for fartøy i verneområdene. MD foreslår å innføre en forskriftshjemmel i loven til å fastsette forbud mot bruk og transport av tungolje i territorialfarvannet rundt hele Svalbard.

Enkelte forskrifter om motorferdsel foreslås lagt til departementet. En annen endring er at det blir et lovfestet krav til sikkerhet i forbindelse med isbjørn, og at det innføres et overtredelsesgebyr for visse brudd på loven.

Stortinget

Forslaget til endringer av svalbardmiljøloven er behandlet i energi- og miljøkomiteen, med Oskar J. Grimstad (Frp) som saksordfører. Innstillingen ble avgitt i slutten av forrige måned.

Ifølge Siri Wingereid, rådgiver i informasjonsseksjonen i Stortinget, er lovforslaget ført opp som femte sak på lista over saker som skal behandles i Stortinget mandag.

Wingereid sier at det er umulig å forutsi akkurat når på dagen saken blir behandlet, men at det høyst sannsynlig først skjer etter lunsj. Saken skal behandles to ganger i Stortinget, og først etter andre runde torsdag er den endelig vedtatt.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!