Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardmeldingen er forsinket

Anniken Huitfeldt (tv) og Liv Signe Navarsete i Stortingets forsvars og utenrikskomite ser frem til en god svalbard-melding som gir klare mål. FOTO: Ole Magnus Rapp

Svalbardmeldingen er forsinket

Behandles ikke før til høsten.

Tekst:

Publisert:

Meldingen skulle kommet i mars, men er forsinket. Stortinget rekker derfor ikke å behandle saken før til høsten.

– Det er bedre med en grundig og god behandling, i stedet for å presse denne viktige meldingen gjennom i full fart, sier Anniken Huitfeldt, Ap, som leder Stortingets forsvars- og utenrikskomite.

Komme med innspill

De skal behandle meldingen, og komme med innspill, før den legges frem for Stortinget.

Komiteen ønsker en høring, der sentrale aktører fra Svalbard skal delta.

– Vi vil invitere blant annet Store Norske, lokalstyret og representanter fra Unis og reiselivet for å høre deres syn. Dette vil skje i Oslo i forkant av Stortingets behandling, sier Huitfeldt.

Revidert statsbudsjett

Samme dag som Svalbardmeldingen kommer, vil også revidert statsbudsjett bli lagt frem.

– Her har regjeringen en mulighet til å følge opp sine forslag for Svalbard med konkrete bevilgninger. Det bør følge penger med. Vi venter spent på eventuelle summer og hva som prioriteres, sier Anniken Huitfeldt.

Justisminister Anders Anundsen signaliserer at meldingen ville inneholde retningslinjer for hvordan en robust norsk bosetning kan opprettholdes.

Betingelser

Huitfeldt regner med at meldingen må være klar på hva slags næringsliv man ønsker, og hvilke betingelser som legges til grunn for nye arbeidsplasser. Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet er også med i Forsvars og utenrikskomiteen.

Hun er veldig opptatt av Svalbard og kullets fremtid.

– Så lenge det er bruk for kull, bør kullproduksjonen opprettholdes og Store Norske må ha en sentral rolle, sier Navarsete.

Hun viser til at Europa importerer kull fra mange land, og Senterpartiet er positiv til å støtte gruveaktiviteten.

Kina-krav

– Om Norge ikke opprettholder driften er det en teoretisk mulighet for at andre nasjoner, blant dem Kina, kan kreve å få overta utmål. De leter etter mineraler og andre råstoff over hele verden, og har en svært langsiktig plan, sier hun.

Navarsete er også positiv til økt turisme, men ser for seg at norske aktører skal stå bak.

– Det er også riktig å styrke utdanning og forskning ved Unis. Her er det gode vilkår for en rekke arktiske fag, og interessen for å studere er høy, sier Navarsete.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!