Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardianere blir BBC-dokumentar

Til høsten skal tv-seere over hele verden få et innblikk i livene til en del fastboende på Svalbard. Benjamin Vidmar (t.v.) og Ben Finney er to av dem. Produsent Sarah Philips tror serien blir godt mottatt, og at den vil øke interessen for Svalbard ute i verden.. FOTO: Christopher Engås

Svalbardianere blir BBC-dokumentar

I september skal deler av livet til flere fastboende bli tv-underholdning for millioner.

British Broadcasting Corporation (BBC) har vært til stede i Longyearbyen i store deler av vinteren vi har lagt bak oss. I slutten av oktober begynte opptakene, og de har fortsatt til i slutten av mars.
– Det var ganske merkelig å ha tv-teamet på slep i begynnelsen. Men man blir faktisk vant til det, sier Ice People-redaktør og amerikaner Mark Sabbatini.
Mark er en av et titall fastboende som BBC har fulgt i løpet av opptakstiden.

Dramatisk

Mark er en av de som har hatt den mest dramatiske historien å fortelle av de menneskene som er med i serien. Han var selvfølgelig travelt opptatt med avis under skredet før jul, og han opplevde å bli kastet ut av leiligheten sin i Gamle sykehuset i februar.
– På en måte valgte BBC en «bra» tid å gjøre serien på, selv om ikke alt det de har fått med seg har vært bra for byen. Det har vært flere dramatiske hendelser som de har fått med seg. I tillegg kommer omveltningene som følge av alle oppsigelsene innenfor gruvedrifta, sier Sabbatini.

Ville bidra

En annen som i perioder har blitt fotfulgt av de engelske tv-folkene er amerikaner, kokk og innehaver av Polar permaculture, Benjamin Vidmar. Han har hatt et avslappet forhold til opptakene.
– Da de gjorde undersøkelser i forkant av filmingen var det noen som tipset om meg. Jeg svarer stort sett ja til alle medier, da jeg ønsker at flest mulig skal få vite om det jeg gjør. Så jeg sa ja til å bidra i serien til BBC, men ga dem ikke eksklusivitet, sier han.

Mektig imponert

Tirsdag hadde BBC ordnet i stand pressetreff for media på Mary-Ann’s polarrigg. Pressefolk fra flere land var til stede, i tillegg til NRK. Produsent Sarah Philips forteller om en givende tid blant svalbardianerne i Longyearbyen.
– Hele oppholdet har vært mye bedre enn det jeg forventet. Svalbard og Longyearbyen er etter min mening et magisk sted, med sitt særegne lys og fantastiske overgangperioder mellom mørk og lys årstid. Jeg er også imponert over menneskene her. De er åpne, og svært villige til å gi av seg selv, sier Philips.
På spørsmål om Longyearbyen møtte forventningene hennes, svarer Philips at det var svært vanskelig å ha forventninger til en plass så langt nord.

Håper det blir bra

Produsenten har ikke oversikt over hvor mange timer med opptak som er gjort i løpet av månedene i Arktis. Til en hver tid har to tv-team vært i sving, og til sammen har ni personer vært i sving for å gjøre opptakene. Hver kveld har opptakene blitt lastet opp og sendt til London hvor materialet har blitt redigert fortløpende.
– Sammen med opptakene har vi som befinner oss her gitt redigeringsfolkene føringer på hva det er ønskelig å ha med, og hva de kan kutte, sier Philips.
– Hvordan blir denne serien å se på for Svalbard-folk?
– Vi håper og tror at det blir en bra serie. For folk som bor andre steder i verden vil det gi en unik innsikt i en verden de ikke kjenner til. Det vil også gi en viss Svalbard-reklame, tror vi.

Disse er med:
Planen er at serien skal vises på kanalen BBC Earth i september. De årvåkne vil nok merke seg at de færreste i persongalleriet er norske. Dette er ifølge tv-selskapet ikke gjort med hensikt. Målet var å få et tverrsnitt av befolkningen, der det var påkrevd at personen kunne snakke engelsk.
Disse er med: Ben Finney, Lara Hudson, Bejamin Vidmar, Mary-Ann Dahle, Christine Ireland, Grace Ireland, Wiggo Antonsen, Claudia Antonsen, Chris Barstad, Mats Macombe og Leif Magne Helgesen.

Se bildet større

Mark Sabbatini ble fulgt av BBC under dramatiske hendelser. Her fra evakueringen av Gamle sykehuset i februar. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!