Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardfolk hedret

Søndag 5. mai ble en minneplakett avduket på Håøya i Oslofjorden. Den er til minne om mennene som kapret isbryteren «Isbjørn» våren 1941. Major Stein Erik Kirknes og ordfører Thore Vestby i Frogn (t.h.) ved plaketten. FOTO: Helge G. Simonsen

Svalbardfolk hedret

70 år etter at fem kullarbeidere fra Longyearbyen ble henrettet på Håøya i Oslofjorden, ble den tyske udåden markert med avduking av en minneplakett.

Tekst:

Publisert:

Avdukingen skjedde på retterstedet på Håøya søndag 5. mai, og ble ledet av kommandanten på Oscarsborg festning, major Stein Erik Kirknes. Pårørende til de henrettede kullarbeiderne var også til stede.

Slutten på andre verdenskrig markeres hvert år på Håøya med en enkel høytidelighet. Den legges vanligvis til en søndag nærmest 8. mai, som er frigjøringsdagen.


Kapringen

I slutten av mai 1941 lå den lille dampdrevne isbryteren «Isbjørn» ved kullkaia på Hotellneset, etter å ha brutt seg gjennom isen inn Adventfjorden. Flere menn hadde tatt seg opp til Longyearbyen utover sommeren og høsten 1940, etter hvert som tyskerne strammet grepet på fastlandet. Flere av dem hadde et sterkt ønske om å komme seg over til England for å slåss mot tyskerne.

Mens isbryteren lå ved kai på Hotellneset, snek åtte menn seg om bord og gjemte seg. Idet skuta var på vei ut Isfjorden for å bistå årets første kullbåt, trådte kullarbeiderne fram fra sine skjulesteder og overtok kommandoen over skuta. Flere av mannskapet sluttet seg også til kaprerne.


Henrettet

Dårlig vær og mangelfull kjennskap til skuta, førte til at kaprerne måtte gi fra seg kommandoen. Det førte til at de havnet i klørne på Gestapo i Tromsø, og ble senere sendt til Oslo. Etter to tyske rettsrunder endte det med at seks av kaprerne ble dømt til døden.

Lørdag 1. november 1941 møtte en tysk militærprest opp på Akershus festning som sjelesørger for de dødsdømte. Dommen var stadfestet fra Berlin og de seks ville bli henrettet neste morgen. Den tyske presten skrev i ettertid til en norsk prest om henrettelsen. De seks ble overført til eneceller på Hovedøya, like ved havna i Oslo. Morgenen etter ble de så ført med en liten dampbåt utover fjorden til Håøya:

Presten skriver: «Da motoren ble stoppet gikk det et rykk gjennom mennene. De visste at den siste timen var kommet. Vi ba Fadervår og gikk opp. Vi gikk til venstre inn i skogen, inntil vi kom til en lysning, hvor eksekusjonen skulle gå for seg. De ble ført fram en etter en, men kunne ikke se hverandre.»


Ukjent grav

De døde mennene ble lagt i en felles­grav, som siden aldri er funnet. Etter krigen gjorde slektninger av de seks stadig forsøk på å finne ut hvor henrettelsen hadde foregått, uten å lykkes.

De aller fleste gravene fra krigens dager er sporet opp. Det gjelder også graver etter andre som ble henrettet på Håøya i krigsårene. Hvorfor de seks ble skutt på et hemmelig sted, er ikke kjent.

En rekke personer og institusjoner har i årenes løp vært med på letearbeidet, uten at det har ført til noe.

Sommeren 2012 ble det gjort omfattende undersøkelser på Nordre Håøya, hvor det antas at de seks ble henrettet, uten resultat.

Minneplaketten er plassert på det kjente retterstedet på Håøya, og inneholder også navnene på seks andre menn som ble henrettet der av tyskerne.

Nøkkelord

Se bildet større

Fem av de åtte kaprerne fra Longyearbyen ble skutt på Håøya, sammen med fyrbøter Sverre Helmersen. Henrettelsen av de seks nederst på plaketten har ikke noe med kapringen å gjøre. FOTO: Helge G. Simonsen

Se bildet større

Den dampdrevne isbryteren «Isbjørn» bukserer kullbåten «Inger Elisabeth» inn mot Hotellneset 11. mai 1939. To år senere ble «Isbjørn» kapret på fjorden. FOTO: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!