Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard vises til verden

Prest Leif Magne Helgesen (t.v.), taxisjåfør Wiggo Antonsen og Mary-Ann Dahle, som eier overnattingsstedet Mary-Anns Polarrigg, i et av pressefotoene BBC har laget for den nye serien. FOTO: teve brown/ bbc worldwide

Svalbard vises til verden

Nå er det like før ti svalbardianere blir kjendiser. BBC-programmet «Svalbard: Life on the edge» skal vise verden hvem vi er.

Tekst:

Publisert:

Fra oktober i fjor til i vår fulgte et filmteam fra BBC ti lokale. Taxisjåfør Wiggo Antonsen og pipa hans har allerede gått landet rundt etter at Aftenposten og Dagbladet publiserte en videosnutt av ham på internett. På BBC Earth blir det reklamert for den kommende serien. Ifølge pressekontakt Carrie Jones i BBC har det vært stor interesse fra alle regioner der serien skal vises.

– Vi ønsker å gi våre internasjonale seere et innblikk i dagliglivet på Svalbard, et av de mest ekstraordinære stedene på planeten. Filmteamet fulgte ti svalbardianere i ett år, og ble godt kjent med hver enkelt. De fanget noen av utfordringene ved å bo i Svalbards ekstreme miljø, et sted der folk må ha med rifle om de skal utenfor byen fordi det er flere isbjørner på øya enn folk, skriver Jones i en epost til Svalbardposten.

Kritisk journalist
Journalist og redaktør Mark Sabbatini i Ice People er en av de ti som blir portrettert. Han er i egne spalter og på Facebook kritisk til det BBC selv har lekket om innholdet i serien så langt.

– Jeg er bekymret for at Svalbard blir gjort til noe det ikke er. Jeg er ikke bekymret for framstillingen av meg selv, jeg har ikke så mye rykte å miste, sier han.

Han frykter at det er et karikert Svalbard som blir presentert, basert på de ideene BBC hadde før de kom til byen.

Jones skriver at BBC ikke har til hensikt å vise et karikert bilde av byen.

– Vi ønsker å dokumentere hvordan det er å bo i et av planetens mest ekstreme miljø. Hva trekker folk til et så øde sted, og hvilke utfordringer som oppstår hver dag. Ingen av historiene eller hendelsene i serien har vært manipulert eller skriptet, skriver hun.

– Vil innbyggerne i Longyearbyen kjenne igjen byen sin?

– Vi tror det. Alle som er med i serien bor i Longyearbyen, og opptakene våre følger deres daglige gjøremål i og utenfor byen, svarer Jones.

Internasjonal røst
Prest Leif Magne Helgesen er også med i serien.

– Jeg pleier å si ja til pressen så sant det passer. Det virket som de var seriøse og flotte folk. Og så er det en kjempemulighet til å kunne profilere Svalbard, og ha en etisk røst internasjonalt, sier han.

Presten tror det blir et spennende program som vil fenge.

– Så kan det være noe vi reagerer på, men det kommer mange pressefolk hit som bare er her noen dager. BBC har virkelig satset. De har vært i flere måneder. Det er en form for dybdedykking i prosjekt som er helt unikt. Jeg tror både naturbilder og det å komme nær mennesker er gjort på en ryddig måte. Men det er spennende å kjenne litt på hvordan dette vil slå an, hvordan verden og folk i Longyearbyen vil se på dette, sier han.

Kanskje fellesvisning
Serien er på ti episoder og vises på BBC Earth. Første episode går 29. august. Kultursjef Roger Zahl Ødegård forteller at han forsøker å få til visning av serien i kulturhuset.

– Vi prøver å få det til. Det har med rettigheter å gjøre. Om vi får det til, kommer vi tilbake med mer informasjon, sier han.

Se bildet større

BBCs bilde av Mark Sabattini. FOTO: Steve Brown/ BBC Worldwide

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!