Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard-røyer ga fotopriser

Audun Rikardsen har høstet mye anerkjennelse for sine splittbilder, der halvparten av bildet er tatt under vannet. Dette bildet ble «Årets naturbilde» i 2013. FOTO: Audun Rikardsen

Svalbard-røyer ga fotopriser

Biologiprofessor og naturfotograf Audun Rikardsen tok storeslem i årets NM i naturfoto.

Tekst:

Publisert:

– Sjørøya er en av mine favorittfisker. Dette var en fantastisk kveld i slutten av august med et nydelig lys, sier Audun Rikardsen, som jobber som professor i ferskvannsbiologi ved Universitetet i Tromsø.

Bildet er tatt helt nord på Spitsbergen, i en kulp i elva som renner mellom Mosselvatnet og Mossellaguna. Rikardsen var der i forbindelse med et forskningsprosjekt der de forsøkte å merke laks med satelittmerker. Prosjektet er det samme som hadde en kilenot i Adventfjorden, som Svalbardposten omtalte tidligere i år.

Gyteklare røyer
Under dette arbeidet fikk Rikardsen øye på røyene som sto i kulpen i elva som rant ned fra Mosselvatnet. De ventet på høstens store begivenhet, nemlig gytinga. Han gjorde noen tester med kameraet under vann i et undervannshus med kabelstyrt utløser. Breslammet gjorde at mange av bildene ble grumsete, men til slutt fant han en liten kilde som rant ut i kulpen og ga et lite, klart område.

Så var det bare å legge seg til og lure på røya.

– Det var kjempeartig da jeg så bildet i etterkant. Da var det stor jubel i leiren, sier Rikardsen.

Svalbard-lyset

Jublet gjorde også juryen i Norgesmesterskapet i naturfoto: «Et meget uvanlig fiske- og midnattssolbilde er løst på en helt fremragende måte», heter det i kjennelsen.

Rikardsen tok hjem begge prisene: Norgesmester i naturfoto og Årets naturbilde.

– Det var kjempeartig å få den anerkjennelsen. Prisen henger høyt og det var veldig mange gode folk med. Det har aldri vært så hard konkurranse som i år, sier Rikardsen.

Han tror at det særegne Svalbard-lyset er med å gjøre bildet til en vinner.

– Lyset ligger helt i vannskorpen og sender strålene ned i vannet. Brevannet i bakgrunnen forsterker strålene også, sier naturfotografen, som holder til like utenfor Tromsø.

Bildet er tatt med en Canon 5D Mark III med Canon 8-15mm-linse. Eksponeringstiden er 1/250, blenderåpningen er 13 og ISO er 1600.

Tur med Quest
I 2012 ble han nordisk mester i naturfotografi og vant en tur i Svalbards farvann med Quest. Dessuten har han undervist litt på Unis og har flere kjente i Longyearbyen.

– Jeg kommer nok til å ta noen flere turer, og gjerne slik at jeg kan kombinere naturfoto med forskning, sier Rikardsen.

På hjemmesida audunrikardsen.com kan man se flere spektakulære naturfotografier fra blant annet Svalbard.

Nøkkelord

Se bildet større

Dette bildet førte til at Audun Rikardsen ble norgesmester i naturfoto 2013. Bildet er tatt i en kulp i elva mellom Mosselvatnet og Mosselbukta. FOTO: Audun Rikardsen

Se bildet større

Norske fotojuryer har fått øynene opp for Audun Rikardsen de siste årene. Han har fotografert mye på Svalbard i forbindelse med forskningen sin. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!