Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard kan bli verdensarvsted

NATURARV: Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning mener Svalbard har mye kultur- og naturarv som må tas vare på. Som her, innerst i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Svalbard kan bli verdensarvsted

Svalbard er foreslått som kandidat til Unescos verdensarvliste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning foreslår for miljøvernministeren at Svalbard, Jan Mayen og Bouvetøya føres opp på listen over mulige nye norske verdensarvområder.

Som begrunnelse for å få Svalbard inn på lista, legger direktoratene vekt på at øygruppen har verneverdier med universell verdi både av kulturarv og naturarv og at polare områder er mangelfullt representert fra før.

Natur- og kulturarv
For Jan Mayen og Bouvetøya foreslår direktoratene at disse inngår som en del av en flernasjonal nominasjon av Den Midtatlantiske ryggen som verdensarv. Dette er en undersjøisk fjellkjede som oppsto som et resultat etter vulkanisk aktivitet, og den strekker seg fra Norskehavet til sør i Atlanterhavet. Fem land har øyer og øygrupper som er en del av denne.
- Svalbard representerer natur- og kulturarv hvor Norge har et særskilt ansvar, og Jan Mayen og Bouvetøya er ledd i en transnasjonal serienominasjon, et spennende samarbeid mellom fem land, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Mer representativ
Unescos globale strategi har som formål å gjøre verdensarvlisten mer geografisk og tematisk representativ. For eksempel er verdensarvområder i fattige land underrepresentert.
- I vurderingen av nye norske verdensarvområder vil vi legge til grunn at Norge skal følge opp Unescos globale strategi om en mer representativ verdensarvliste, og naturarvområder skal vektlegges, sier Bjørnøy.

Klart neste år
I tillegg til Svalbard, Jan Mayen og Bouvetøya vil direktoratene utrede videre grunnlaget for eventuelt å foreslå å føre opp industristedene Rjukan, Tyssedal og Odda, Mortensnes samiske kulturminneområde og villreinfangsten, Snøhetta- Rondane-Reinheimen på Norges tentative liste.
- Dette er spennende forslag som vi nå skal vurdere nøye før vi bestemmer oss for om disse skal bli Norges kandidater til Unescos verdensarv, sier Bjørnøy.

Forslaget til en revidert tentativ liste, med de nye forslagene Svalbard, Jan Mayen og Bouvetøya, skal nå behandles i Miljøverndepartementet, og det tas sikte på å oversende en revidert tentativ liste til Unesco i løpet av første halvår 2007.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!