Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard-film uten Svalbard

Stig Svendsen (t.h.) regisserer sin tredje spillefilm med «Kings Bay». Kari Bremnes debuterer som skuespiller. FOTO: Filmkameratene

Svalbard-film uten Svalbard

Filmen «Kings Bay», har en dramatisk svalbardhendelse som bakteppe. Men ikke en eneste scene fra øygruppen.

Tekst:

Publisert:

Opprinnelig var det planen å spille inn filmen på tre steder; Tromsø, Målselv og i Ny-Ålesund.

– Det var til slutt økonomiske og logistikkmessige årsaker til at vi besluttet å droppe bildene fra gruveområdet i Ny-Ålesund. Vi trengte ikke de bildene, sier produsent John M. Jacobsen i produksjonsselskapet Filmkameratene AS.

Thriller

Filmen har et budsjett på 17 millioner kroner. Den folkekjære nordnorske visesangeren Kari Bremnes debuterer som skuespiller, og har hovedrollen som en gravende journalist fra avisa Nordlys. Hun kommer over noen gamle lydopptak som danner grunnlaget for en sak som hun, etter hvert, oppdager at noen svært mektige krefter ikke vil ha på trykk.

Regissør Stig Svendsen forteller at de mystiske opptakene er et tenkt bakteppe til den tragiske Kings Bay-ulykken 5. november 1962 som er kjernen i filmen.

– Til dags dato er det ikke fastslått hva som var årsaken til at 21 mennesker ble drept i gruveulykken. Vi presenterer en teori om hva som kunne ha skjedd, og spinner et actiondrama rundt dette. Vår teori er like sannsynlig som alt annet som kunne ha skjedd under den kalde krigen, sier han.

Også for «oss»

Kings Bay-ulykken førte etter hvert til at arbeiderpartiregjeringen til Einar Gerhardsen ble felt i august 1963. I fire uker var John Lyng (H) statsminister, før Gerhardsen igjen dannet regjering. Produsent John M. Jacobsen tror filmen er interessant for svalbardfolk, selv om den ikke inneholder scener fra Ny-Ålesund.

– Jeg vil jo tro at svalbardianere, på samme måte som andre, vil synes at dette er en fengende film. Handlingen foregår i nåtid, om samfunnet slik vi vet det er. Man blir jo ikke overrasket over noe lenger, sier Jacobsen som har et virkelig forhold til den dypt tragiske ulykken.

– Jeg husker ulykken, og etterspillet, godt selv. Og faren til samboeren min forsvarte faktisk Harry Lindstrøm i Høyesterett, sier han.

Harry Lindstrøm var byråsjefen på Bergverkskontoret, og ansvarlig for statens gruver, da ulykken skjedde. Han ble etterhvert avsatt og dømt til fengselsstraff i en sak som flere i ettertid har hevdet var et justismord.

Storpolitisk spill

Kings Bay ble større enn Svalbard. Mye større. Men filmen bruker bare den virkelige hendelsen som et bakteppe til et fiksjonshistorie. Fiksjonen handler likevel om noe virkelig, noe som forfatter Per Arne Totland nylig beskrev i dybden i boka «Kaldfront». I mange år har det foregått et storpolitisk spill i Arktis, der Norge – som stormakt i Arktis – er en åpenbar del av ligningen.

– Svalbard med traktaten som rettesnor er på en måte ikke «helt» norsk. Samtidig vet vi at stormakter som Russland har store særlig militære ambisjoner i de deler av nordområdene hvor Norge har suvereniteten. Det har vært flere hendelser opp gjennom årene som har satt samarbeidsklimaet på prøve. Kina har også vist interesse for Svalbard, senest gjennom å uttale interesse for landområder som Austre Adventfjord, sier Svendsen.

– I dette komplekse området finnes det grobunn for å lage den typen politiske thrillere som «Kings Bay« er, legger han til.

Filmen skal etter planen være klar for kinoene i januar.

Nøkkelord

Se bildet større

Kings Bay-tragedien fungerer som et virkelig bakteppe til fiksjonen i filmen. Spenningen i nordområdene gir ifølge regissøren grobunn for politiske thrillere som Kings Bay. FOTO: Filmkameratene

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!