Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard får ny storstue

Lobbykafé: Rabalder blir den nye hovedinngangen til Næringsbygget og det kommende biblioteket. Eiendomssjef Mette Østby gleder seg, og er klar til å gå igang med prosjektet. FOTO: Eirik Palm

Slik blir det nye biblioteket:

Svalbard får ny storstue

Det er klart t Longyearbyen får nytt bibliotek, Næringsbygget bygges om, og at hovedinngangen til lokalstyret blir gjennom Kulturhuset og Rabalder. Jobben skal være gjort før jul neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2015 kl 07:43

Biblioteket frister i dag en loftstilværelse i Lompensenteret, men om ett år flytter bøker og ansatte til splitter nytt bibliotek på gateplan i Næringsbygget. Det er flertall i Longyearbyen lokalstyre for flytting når leieavtalen med Lompensenteret løper ut i slutten av 2016.

– Billigere

Når Longyearbyen lokalstyre møtes i desember for å vedta neste års budsjett, ligger det an til investeringer på rundt 18,5 millioner kroner for å oppgradere Næringsbygget og til dels Kulturhuset. Én viktig årsak er at det er billigere og mer fornuftig å gjøre det skikkelig når håndverkerne er i gang.

– Å få i gang et ordentlig bibliotek er bare positivt for befolkningen. Når man først begynner, kan man like godt ta resten av bygget med én gang. Det må uansett tas senere, sier Helga Bårdsdatter Kristiansen i Miljøpartiet de grønne, som mener det blir billigere enn å gjøre jobben i flere runder.

– Så handler det om å holde hjulene i gang, sier hun.

Dette er også gjengangeren i partiene, som sannsynligvis kommer til å gjøre et enstemmig vedtak. I dag betaler Longyearbyen lokalstyre 780.000 i året i leie av biblioteklokalene i Lompensenteret, og Høyres Kjetil Figenschou fastslår at dette er nok til å betjene lånekostnadene.

– Bygningsmessig begynner den å nå en anstendig alder, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Se bildet større

Vinduene på gateplan er byttet ut med store glassflater. Inngangen merket med grønt blir den nye hovedinngangen til bygningen. FOTO: Norconsult

Ny hovedinngang

I april eller mai håper eiendomssjef Mette Østby at rivingen skal være i gang. På tegningen hun har med seg, er det nye biblioteket med nytt infortorg tegnet med grønt.

– Her kommer inngangen, sier hun og peker mot veggen ved foten av trappa opp til kultursalen.

Veggen skal fjernes og erstattes med glass, og på innsiden møter gjestene en skranke som fungerer både som infortorg og bibliotekskranke. Biblioteket tar hele fløyen hvor teknisk sektor i dag har kontorer.

Dette blir også den nye hovedinngangen til Næringsbygget, som får en omfattende ansiktsløfting med smartere bruk av arealene, flere og mindre kontorer, nye møterom, ventilasjon og tilrettelegging for brukere. Ventilasjon og lys blir sensorstyrt. Arkitektene har byttet de gamle vinduene med panoramavinduer, og en ekstra inngang er tegnet inn på baksiden av bygget.

"Vi ser for oss at befolkningen
skal suges inn i Kulturhuset, og at lysten
til å ta kontakt med LL skal øke"

Dødareal

Fram til anbudsrunden er avsluttet og kontrakten er signert i februar/mars neste år, ligger det en del usikkerhet i anslaget, og administrasjonen har derfor lagt inn en usikkerhet på pluss/minus 20 prosent, fra 14,8 til 22,2 millioner kroner.

Mens det blir luftigere nede, blir det fortetting med flere kontorer i andre etasje i Næringsbygget.

– Det er mye dødareal, fastslår administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Han peker på at det meste av det elektriske anlegget i bygningen som skriver seg tilbake til overgangen mellom 1980- og 90-tallet, har passert middagshøyden med god margin, og at det derfor uansett må skiftes ut.

– Vi ser for oss at befolkningen skal suges inn i Kulturhuset hvor du møtes av kafeen og biblioteket, og at lysten med å ta kontakt med LL skal øke, sier han.

Se bildet større

Plan for førsteetasjen: Den grønne flaten viser det kommende biblioteket. De grå feltene viser gangveier og korridorer, mens sørfløyen i første etasjen får nye og flere kontorer. Også i andre etasjen blir det en fortetting i kontorlandskapet. FOTO: Norconsult

Interiørarkitekt

Spesielt for biblioteket blir det brukt 2,5 millioner kroner i nytt inventar og medieutstyr, og LL skal få hjelp med lys, utsmykning og farger av interiørarkitekten Tone Nærø , som blant annet har kulturhuset på Hamar på CV-en. Mette Østby håper å ha det første møtet med Nærø før jul.

– Vi kommer til å be interiørarkitekten om å se på fargepalletten. Vi har sagt at vi vil ha et arktisk bibliotek, framholder Østby, som ser for seg forfatterkvelder, høytlesninger og konserter i den nye storstua. Hylleseksjoner på hjul gjør biblioteklokalet fleksibelt, og barna har fått stor plass.
Mette Østby gleder seg.

– Ja, jeg gjør jo det. Det er en spennende tid vi går i møte. Jeg har jo små barn selv, og ser jo hva biblioteket betyr, sier hun.

Flytter ut

Dette er det andre stor bygge-prosjektet som annonseres for neste år. For noen uker siden fortalte Svalbardposten at Coop Svalbard vil bygge ut Svalbardbutikken for 40 millioner kroner, og til våren er altså byggearbeidet i gang i Kulturhuset og Næringsbygget.

Se bildet større

Eirik Berger (V). FOTO: Christopher Engås

– Når man først har entreprenørene inne, er det fornuftig å ta det hele. Så bidrar det til aktivitet for entreprenører og byggebransjen, sier Eirik Berger (V), nestleder i lokalstyret.

En konsekvens av å ta hele ombyggingen i ett, er at de ansatte i Longyearbyen lokalstyre må ut på midlertidig flyttefot.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!