Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard 1. juli neste år. FOTO: Birger Amundsen

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard fra 1. juli neste år. Det ble vedtatt i statsråd fredag, etter at en høring i høst ga bred tilslutning til forslaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Innføringen av konkurranseloven vil legge bedre til rette for markeder med velfungerende konkurranse og føre til mer effektiv ressursbruk til beste for forbrukerne, skriver Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) på sine nettsider. Konkurranseloven fra 2005 er et moderne lovverk som er godt egnet også for de lokale forholdene på denne spesielle øygruppen, mener departementet.

Behov for flere regler
I følge Riksrevisjonen har normaliseringen av svalbardsamfunnet skapt behov for flere lover og regler. Konkurranseloven vil bøte noe på dette, ifølge FAD. Innføringen, som blant annet kommer på initiativ fra lokale myndigheter og næringsliv, vil også være et viktig virkemiddel for å fremme norsk suverenitet på Svalbard, mener departementet.

Samme regelverk som fastlandet
Konkurransetilsynet foretok en vurdering av om loven skulle innføres og anbefalte dette i en rapport fra 2005. Ved å innføre loven vil det samme regelverket gjelde for Svalbard som på fastlandet. Konkurranseloven vil håndheves av Konkurransetilsynet og påtalemyndigheten. Loven innføres uten unntak eller særlige stedlige tilpasninger. Men det er gjort unntak for regler om tilpasninger til EØS-avtalen, fordi denne ikke gjelder for Svalbard.

Les også: Innfører konkurranseloven på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!