Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard 1. juli neste år. FOTO: Birger Amundsen

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard fra 1. juli neste år. Det ble vedtatt i statsråd fredag, etter at en høring i høst ga bred tilslutning til forslaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Innføringen av konkurranseloven vil legge bedre til rette for markeder med velfungerende konkurranse og føre til mer effektiv ressursbruk til beste for forbrukerne, skriver Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) på sine nettsider. Konkurranseloven fra 2005 er et moderne lovverk som er godt egnet også for de lokale forholdene på denne spesielle øygruppen, mener departementet.

Behov for flere regler
I følge Riksrevisjonen har normaliseringen av svalbardsamfunnet skapt behov for flere lover og regler. Konkurranseloven vil bøte noe på dette, ifølge FAD. Innføringen, som blant annet kommer på initiativ fra lokale myndigheter og næringsliv, vil også være et viktig virkemiddel for å fremme norsk suverenitet på Svalbard, mener departementet.

Samme regelverk som fastlandet
Konkurransetilsynet foretok en vurdering av om loven skulle innføres og anbefalte dette i en rapport fra 2005. Ved å innføre loven vil det samme regelverket gjelde for Svalbard som på fastlandet. Konkurranseloven vil håndheves av Konkurransetilsynet og påtalemyndigheten. Loven innføres uten unntak eller særlige stedlige tilpasninger. Men det er gjort unntak for regler om tilpasninger til EØS-avtalen, fordi denne ikke gjelder for Svalbard.

Les også: Innfører konkurranseloven på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!