Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard 1. juli neste år. FOTO: Birger Amundsen

Svalbard får konkurranselov

Konkurranseloven innføres på Svalbard fra 1. juli neste år. Det ble vedtatt i statsråd fredag, etter at en høring i høst ga bred tilslutning til forslaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Innføringen av konkurranseloven vil legge bedre til rette for markeder med velfungerende konkurranse og føre til mer effektiv ressursbruk til beste for forbrukerne, skriver Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) på sine nettsider. Konkurranseloven fra 2005 er et moderne lovverk som er godt egnet også for de lokale forholdene på denne spesielle øygruppen, mener departementet.

Behov for flere regler
I følge Riksrevisjonen har normaliseringen av svalbardsamfunnet skapt behov for flere lover og regler. Konkurranseloven vil bøte noe på dette, ifølge FAD. Innføringen, som blant annet kommer på initiativ fra lokale myndigheter og næringsliv, vil også være et viktig virkemiddel for å fremme norsk suverenitet på Svalbard, mener departementet.

Samme regelverk som fastlandet
Konkurransetilsynet foretok en vurdering av om loven skulle innføres og anbefalte dette i en rapport fra 2005. Ved å innføre loven vil det samme regelverket gjelde for Svalbard som på fastlandet. Konkurranseloven vil håndheves av Konkurransetilsynet og påtalemyndigheten. Loven innføres uten unntak eller særlige stedlige tilpasninger. Men det er gjort unntak for regler om tilpasninger til EØS-avtalen, fordi denne ikke gjelder for Svalbard.

Les også: Innfører konkurranseloven på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!