Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard får hurtigbåtrute

Denne båten blir å se i Longyearbyen fra neste vår. Planen er at MS «Vågsfjord» skal gå i daglige ruter til og fra Barentsburg og Pyramiden. FOTO: Sten-Are Paulsen

Svalbard får hurtigbåtrute

Fra 20. mai neste år kan turister og andre kjøre daglige turer til Barentsburg og Pyramiden i en hurtiggående katamaran.

Katamaranen MS «Vågsfjord» er anskaffet av selskapet Arctic Explorer AS. Hovedgrunnen til det er at selskapet ønsker å benytte båten i trafikk ut fra Longyearbyen fra omkring 20. mai og til høsten neste år.

– Det blir et helt nytt tilbud i reiselivet på Svalbard. Bruk av denne båten vil gjøre at turister og andre kan komme seg mye lenger på kortere tid, sier Sten-Are Paulsen som står bak selskapet og satsingen.

Folk på dekk

Paulsen har lenge undret seg over at hurtiggående fartøy ikke er i bruk på Svalbard. Det er 40 år siden de første hurtigbåtene ble tatt i bruk på fastlandet, mens utviklingen på Svalbard har stått stille. Paulsen vil imidlertid ikke definere båten som skal komme til Longyearbyen neste år som en hurtigbåt.

– Motorkraften på båten vil bli tatt noe ned, slik at den ikke skal gå fortere enn 20 knop. Dette er fordi det skal være mulig for folk å være på dekk. Det blir en hurtiggående båt, og ikke en hurtigbåt.

Paulsen har i lengre tid jobbet med å få godkjenning fra myndighetene til å drive denne typen virksomhet på Svalbard. Saken måtte til behandling i Næringsdepartementet før Sjøfartsdirektoratet kunne se på den.

Faste ruter

MS «Vågsfjord» er 24 meter lang, og bygd i 1999. Den har plass til 146 passasjerer, og ble kjøpt fra Torghatten Nord AS som har brukt den i trafikk på Helgeland.

Paulsen har planer om å skifte navn på MS «Vågsfjord» til noe som klinger bedre med stedet den brukes. Til å drifte båten skal det være et mannskap på tre pluss en guide som også skal være matros. Paulsen har planlagt ruter som skal være lette å huske.

– Planen er å starte fra Longyearbyen klokka ni om morgenen, kjøre til Barentsburg, og være tilbake i Longyearbyen klokka ett, sier han.

– Deretter blir det en pause, og bytte av passasjerer, før turen går til Pyramiden. På veien tilbake skal de reisende få se Nordenskjöldbreen før ankomst Longyearbyen klokka 18, legger han til.

Det skal også være mulig å booke enveisbilletter. For eksempel kan bedrifter reise til Barents­burg for å ha en konferanse på hotellet der, og reise tilbake en dag eller to senere.

Positive tilbakemeldinger

Sten-Are Paulsen har hatt møter med de største reiselivsaktørene, og fått en positiv tilbakemelding. Nå har han søkt om medlemskap i Svalbard reiselivsråd.

– Da vil folk kunne bestille turer gjennom nettsidene til Visit Svalbard. Jeg jobber også med å koordinere dette med Barentsburg, sier han.

Reiselivssjef Ronny Brunvoll synes planene er spennende.

– Dette blir åpenbart et annet båttilbud enn det vi har hatt tidligere, og et variert tilbud er bare bra. Det blir spennende å se hvordan dette slår an i markedet, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Båten har gått i rutetrafikk på Helgeland den siste tiden, og har plass til 146 passasjerer. FOTO: Sten-Are Paulsen

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!