Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas har besøkt Svalbard flere ganger. Nå gir han seg som biskop i Nord-Hålogaland. FOTO: Helle Gannestad

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas gir seg etter tolv år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2013 kl 13:28

Biskop Per Oskar Kjølaas er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, som også omfatter Svalbard. Nå søker biskopen regjeringen om avskjed i nåde etter tolv år i gjerningen.

Det betyr at Kjølaas gir seg før pensjonsalderen. Han begrunner søknaden med at ansvaret som biskop er tyngende etter tolv års tjenestetid, og at flere biskoper nærmer seg pensjonsalder samtidig. Derfor bør ikke avskjedene komme for tett.

Naturlig og direkte

Biskopen har vært en fast gjest i Longyearbyen, har besøkt både Barentsburg og Ny-Ålesund og deltatt i utendørsgudstjenester flere steder på øya. Sokneprest Leif Magne Helgesen har hatt et nært samarbeid med biskopen gjennom mange år:

– Han har vært en god biskop med sin naturlige og direkte måte å være på. Det er trist at han går av, men samtidig et realt valg når alderen tilsier det, sier han.

Vikar

Helgesen ser fram til et fortsatt nært samarbeid med Kjølaas, og sier at han allerede har vært i dialog med den avgående biskopen om å vikariere på Svalbard.

– Per Oskar Kjølaas er en god venn av meg personlig og av Svalbard. Han har flere ganger uttrykt at han trives og slapper av i møte med folk på Svalbard, sier Helgesen.

Kjølaas ble utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland 14. september 2001 og ble viglset seks måneder senere. Neste år fyller han 66 år.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!