Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas har besøkt Svalbard flere ganger. Nå gir han seg som biskop i Nord-Hålogaland. FOTO: Helle Gannestad

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas gir seg etter tolv år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2013 kl 13:28

Biskop Per Oskar Kjølaas er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, som også omfatter Svalbard. Nå søker biskopen regjeringen om avskjed i nåde etter tolv år i gjerningen.

Det betyr at Kjølaas gir seg før pensjonsalderen. Han begrunner søknaden med at ansvaret som biskop er tyngende etter tolv års tjenestetid, og at flere biskoper nærmer seg pensjonsalder samtidig. Derfor bør ikke avskjedene komme for tett.

Naturlig og direkte

Biskopen har vært en fast gjest i Longyearbyen, har besøkt både Barentsburg og Ny-Ålesund og deltatt i utendørsgudstjenester flere steder på øya. Sokneprest Leif Magne Helgesen har hatt et nært samarbeid med biskopen gjennom mange år:

– Han har vært en god biskop med sin naturlige og direkte måte å være på. Det er trist at han går av, men samtidig et realt valg når alderen tilsier det, sier han.

Vikar

Helgesen ser fram til et fortsatt nært samarbeid med Kjølaas, og sier at han allerede har vært i dialog med den avgående biskopen om å vikariere på Svalbard.

– Per Oskar Kjølaas er en god venn av meg personlig og av Svalbard. Han har flere ganger uttrykt at han trives og slapper av i møte med folk på Svalbard, sier Helgesen.

Kjølaas ble utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland 14. september 2001 og ble viglset seks måneder senere. Neste år fyller han 66 år.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!