Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas har besøkt Svalbard flere ganger. Nå gir han seg som biskop i Nord-Hålogaland. FOTO: Helle Gannestad

Svalbard-biskop søker avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas gir seg etter tolv år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2013 kl 13:28

Biskop Per Oskar Kjølaas er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, som også omfatter Svalbard. Nå søker biskopen regjeringen om avskjed i nåde etter tolv år i gjerningen.

Det betyr at Kjølaas gir seg før pensjonsalderen. Han begrunner søknaden med at ansvaret som biskop er tyngende etter tolv års tjenestetid, og at flere biskoper nærmer seg pensjonsalder samtidig. Derfor bør ikke avskjedene komme for tett.

Naturlig og direkte

Biskopen har vært en fast gjest i Longyearbyen, har besøkt både Barentsburg og Ny-Ålesund og deltatt i utendørsgudstjenester flere steder på øya. Sokneprest Leif Magne Helgesen har hatt et nært samarbeid med biskopen gjennom mange år:

– Han har vært en god biskop med sin naturlige og direkte måte å være på. Det er trist at han går av, men samtidig et realt valg når alderen tilsier det, sier han.

Vikar

Helgesen ser fram til et fortsatt nært samarbeid med Kjølaas, og sier at han allerede har vært i dialog med den avgående biskopen om å vikariere på Svalbard.

– Per Oskar Kjølaas er en god venn av meg personlig og av Svalbard. Han har flere ganger uttrykt at han trives og slapper av i møte med folk på Svalbard, sier Helgesen.

Kjølaas ble utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland 14. september 2001 og ble viglset seks måneder senere. Neste år fyller han 66 år.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!