Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Suvenirgründere

God butikk: Sindre Rytter Heimgård Blindheim og Ask Nylund gjør gode penger på å selge suvenirer. FOTO: John Christian Nygaard

Suvenirgründere

Ask Nylund (10), Sindre Rytter Heimgård Blindheim (14) og Lasse Åke Husdal (11) tjener langt mer per kullbit enn Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.08.2015 kl 09:47

– Det er lettjente penger, sier de tre guttene og smiler, bak de provisoriske «bodene» de har satt opp på trappa utenfor kafeen Fruene, i hjerte av Longyearbyen. Her har det gått en jevn strøm med turister hele sommeren, og det vet de tre guttene å utnytte til det fulle.

– Når cruiseskipene er her står det vanligvis en kø av turister som vil se og kjøpe ting, sier Ask og smiler fornøyd.

Guttene selger fossiler og kullbiter som de selv har plukket, og prisen varierer ut ifra størrelse og kvaliteten på produktet. De største og beste fossilene har en pris på 200 kroner, mens de minste bitene ligger på 20 kroner. Den samme prisen tar guttene for kullbitene de selger.

– Hvis de ikke har så mye penger som det koster, hender det at vi senker prisen litt. I går sa jeg til noen turister at om de kjøpte fossil for 200 kroner skulle de få et lite reinsdyrhorn på kjøpet. Det funka bra, sier Ask og ler.

– Så er det veldig viktig å smile. Det og forhandling om prisen fungerer best, sier Lasse.

Sparer pengene
De tre sitter i alt fra to til seks timer når de først er ute og selger. Og selv om det blir lange dager, er motivasjonen stor.

– Det er bare å tenke på pengene vi tjener.

Sindre forteller at han sparer penger til å en dag kunne kjøpe seg en båt. Ask har derimot andre planer:

– Jeg sparer til å kunne kjøpe meg en iPad. Eller kanskje en ny telefon.

De tre suvenir-gründerne har planer om å fortsette neste sommer, og kan også røpe at de har vært inne på tanken om å utvide sortementet.

– Vi burde fått tak i noe isbjørnhår. Det kan vi nok tjene penger på, sier Ask, før Sindre bryter inn:

– Det tror jeg man kan få kjøpt på en butikk i Tromsø.

Bedre enn Store Norske
Med en kullpris på 20 kroner per kullbit, tjener barna langt bedre på sitt kull enn det Store Norske gjør på sitt. Med et utgangspunkt i at en kullbit veier ca 300 gram, ville barna hatt en inntekt på oppmot 67000 kroner om de skulle solgt ett tonn kull.

– Det hadde ikke vært så dumt å få den prisen. Med dagens dollarkurs tjener vi ca 500 kroner per tonn med kull, sier en lattermild Terje Carlsen, kommunikasjonssjef i Store Norske.

Han er imponert over barnas foretningsidé.

– Vi har en kullkibb som står nede hos oss. og det er stadig noen turister som tar med seg kullbiter, så jeg tror absolutt det har potensial som suvenir, sier Carlsen.

– Du frykter ikke konkurransen dere nå får på kullet?

– Foreløpig gjør vi ikke det. Men hvis de virkelig skulle gripe om seg, må vi nok se nærmere på det. Det spørs om vi ikke må ta noe provisjon, sier Carlsen og ler, før han fortsetter:

– Jeg har virkelig sansen for det de holder på med. Dette er næringsvirksomhet i vid forstand, og jeg må bare ønske de lykke til med salget.

Nøkkelord

Se bildet større

Viktig å smile: Lasse Åke Husdal sier det er viktig å smile til turistene, og forhandle om prisen hvis det ikke fungerer. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!