Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Suvenirgründere

God butikk: Sindre Rytter Heimgård Blindheim og Ask Nylund gjør gode penger på å selge suvenirer. FOTO: John Christian Nygaard

Suvenirgründere

Ask Nylund (10), Sindre Rytter Heimgård Blindheim (14) og Lasse Åke Husdal (11) tjener langt mer per kullbit enn Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.08.2015 kl 09:47

– Det er lettjente penger, sier de tre guttene og smiler, bak de provisoriske «bodene» de har satt opp på trappa utenfor kafeen Fruene, i hjerte av Longyearbyen. Her har det gått en jevn strøm med turister hele sommeren, og det vet de tre guttene å utnytte til det fulle.

– Når cruiseskipene er her står det vanligvis en kø av turister som vil se og kjøpe ting, sier Ask og smiler fornøyd.

Guttene selger fossiler og kullbiter som de selv har plukket, og prisen varierer ut ifra størrelse og kvaliteten på produktet. De største og beste fossilene har en pris på 200 kroner, mens de minste bitene ligger på 20 kroner. Den samme prisen tar guttene for kullbitene de selger.

– Hvis de ikke har så mye penger som det koster, hender det at vi senker prisen litt. I går sa jeg til noen turister at om de kjøpte fossil for 200 kroner skulle de få et lite reinsdyrhorn på kjøpet. Det funka bra, sier Ask og ler.

– Så er det veldig viktig å smile. Det og forhandling om prisen fungerer best, sier Lasse.

Sparer pengene
De tre sitter i alt fra to til seks timer når de først er ute og selger. Og selv om det blir lange dager, er motivasjonen stor.

– Det er bare å tenke på pengene vi tjener.

Sindre forteller at han sparer penger til å en dag kunne kjøpe seg en båt. Ask har derimot andre planer:

– Jeg sparer til å kunne kjøpe meg en iPad. Eller kanskje en ny telefon.

De tre suvenir-gründerne har planer om å fortsette neste sommer, og kan også røpe at de har vært inne på tanken om å utvide sortementet.

– Vi burde fått tak i noe isbjørnhår. Det kan vi nok tjene penger på, sier Ask, før Sindre bryter inn:

– Det tror jeg man kan få kjøpt på en butikk i Tromsø.

Bedre enn Store Norske
Med en kullpris på 20 kroner per kullbit, tjener barna langt bedre på sitt kull enn det Store Norske gjør på sitt. Med et utgangspunkt i at en kullbit veier ca 300 gram, ville barna hatt en inntekt på oppmot 67000 kroner om de skulle solgt ett tonn kull.

– Det hadde ikke vært så dumt å få den prisen. Med dagens dollarkurs tjener vi ca 500 kroner per tonn med kull, sier en lattermild Terje Carlsen, kommunikasjonssjef i Store Norske.

Han er imponert over barnas foretningsidé.

– Vi har en kullkibb som står nede hos oss. og det er stadig noen turister som tar med seg kullbiter, så jeg tror absolutt det har potensial som suvenir, sier Carlsen.

– Du frykter ikke konkurransen dere nå får på kullet?

– Foreløpig gjør vi ikke det. Men hvis de virkelig skulle gripe om seg, må vi nok se nærmere på det. Det spørs om vi ikke må ta noe provisjon, sier Carlsen og ler, før han fortsetter:

– Jeg har virkelig sansen for det de holder på med. Dette er næringsvirksomhet i vid forstand, og jeg må bare ønske de lykke til med salget.

Nøkkelord

Se bildet større

Viktig å smile: Lasse Åke Husdal sier det er viktig å smile til turistene, og forhandle om prisen hvis det ikke fungerer. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!