Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styrker sykehuset

Avdelingsleder Søren Nissen og anestesisykepleier Kristin Fossum ved Longyearbyen sykehus får flere kollegaer når sykehuset får en bakvaktordning. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Styrker sykehuset

Longyearbyen sykehus får flere leger og sykepleiere slik at de kan håndtere to hendelser samtidig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2011 kl 10:00

Helse– og omsorgsdepartementet besluttet denne måneden at beredskapen på Svalbard skal styrkes.

– Det er veldig flott, sier avdelingsleder Søren Nissen ved Longyearbyen sykehus.

I dag er det ikke noen i bakvakt ved Longyearbyen sykehus. Når vakthavende lege drar ut på oppdrag med Sysselmannens helikopter for å hente fiskere ved Bjørnøya eller snøskuterførere nordpå, er det ingen legeberedskap igjen i byen.

I fjor høst leverte Helse Nord en rapport om helsebered­skapen på Svalbard til Helse- og omsorgs­departementet. Der foreslo de blant annet en ordning med bakvakt i Longyearbyen.

To hendelser

Nå har departementet sendt brev til Helse Nord der de blant annet støtter at Longyearbyen sykehus skal kunne håndtere to hendelser samtidig.

Helse Nord har allerede gått videre med saken.

– Vi har gitt Universitets­sykehuset Nord-Norge i oppdrag å starte en bakvaktordning i løpet av året. Ordningen skal være i gang for fullt neste år, sier prosjektleder Oddvar Larsen i Helse Nord.

Han forteller at de har satt av penger i budsjettet slik at bakvaktordningen kan starte allerede i år, dersom det er praktisk mulig.

– Vi må rekruttere folk, så må vi se på den samla budsjetteringen for 2012. Men det er mulig å starte opp allerede i år, sier Larsen.

Glad for støtte

Avdelingsleder Søren Nissen ved Longyearbyen sykehus er allerede i gang med å finne ut hvordan ordningen skal fungere i praksis og hvor mange nye leger og sykepleiere som trengs.

– Vi har startet en prosess med å tenke ut en løsning. Jeg har satt opp ulike modeller med en, to eller flere nye leger, sier han.

Nå skal ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø i samarbeid med sykehuset i Longyearbyen vurdere hvilken modell som skal velges.

– Fra det er bestemt hvilken ordning vi skal gå for kan det ta fra tre til seks måneder før vi har fått ansatt nye folk, sier Nissen.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!