Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styrker cruisearbeidet

Disse cruiseturistene var blant 36.227 som besøkte Longyearbyen i sommer. FOTO: Helle Gannestad

Styrker cruisearbeidet

I år økte tallet på cruiseturister i Longyearbyen kraftig. Nå går næringslivet og turistbransjen sammen om å styrke tilbudet til cruiseturistene.

Tirsdag møttes over 20 ulike aktører for å etablere et nytt cruisenettverk i Longyearbyen. Nettverket kan munne ut i et framtidig, felles selskap, skredder­sydd for cruiseturisme.

Næringslivet og turoperatørene i Longyearbyen har lenge samarbeidet om å ta imot cruise­turistene når skipene legger til kai. Men dette samarbeidet er ikke lenger nok.

– Vi merker et krav fra markedet. Skipene blir stadig større og har flere passasjerer. Rederiene vil derfor ha én aktør å forholde seg til, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.


Gir inntekter

Longyearbyen er landets 15. største cruisehavn, og i fjor strømmet over 36.000 turister fra kaia og inn i byen. Det er 50 prosent flere enn årene før. Ifølge «Samfunns- og nærings­analyse for Svalbard 2011», ga cruiseturismen nærmere 30 millioner kroner i omsetning i Longyearbyen og Ny-Ålesund i 2010. Dette utgjør mellom 15 og 20 årsverk alene.

– Jeg håper at vi med dette prosjektet kan få enda mer verdiskapning, og kanskje også tiltrekke oss en del nye skip. Cruisemarkedet er inne i en rivende utvikling, sier reiselivssjefen.


Fikk grønt lys

Under det åpne møtet tirsdag, var interessen fra næringslivet stor. Nå skal det settes ned en egen styringsgruppe som skal stake ut kursen videre.

Målet er å få ansatt en prosjekt­leder som skal få i gang en forstudie. Denne skal finne ut hvilken modell som passer best for å håndtere cruiseturismen i Longyearbyen. Den skal også undersøke mulighetene byen har, og om det i det hele tatt er grunnlag for å gå videre med cruiseplanene.

Det mener reiselivssjefen at det er. Han tror et eget, lokalt cruiseselskap kan gjøre cruisestrømmen enda mer innbringende og enklere å håndtere for næringslivet i Longyearbyen.

– Ambisjonen min er at vi om tre-fire år har en selvstendig aktør som er oppe og står på egne bein, sier Brunvoll.


Gode erfaringer

Reiselivssjefen vet hvor nyttig en slik profesjonell aktør er. Han har vært reiselivssjef i Geiranger, som er den nest største cruisehavna i Norge.

– Erfaringen fra andre steder viser at dette har vært en suksess. En egen cruiseaktør kan undersøke behov, utvikle pakker og skreddersy aktiviteter og deretter tilby det videre til cruiseselskapene, sier Brunvoll.

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Cruiseturismen

Turister fra cruiseskipene i Longyearbyen.
Tallene inkluderer ikke mannskap.

2008: 22.404
2009: 24.432
2010: 25.075
2011: 22.937
2012: 36.227

Kilde: Longyearbyen havn og Svalbard Reiseliv

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!